nieuws

Handleiding historisch huizenonderzoek

bouwbreed

Bezoekers van het gemeente-archief in Amsterdam ke voortaan een stuk gemakkelijker onderzoek doen naar de historie van huizen. Het hoofdstedelijk archief presenteerde onlangs een handleiding en inventarissen die de archieven toegankelijker maken.

Jaarlijks maken zo’n 30.000 mensen gebruik van het gemeente-archief. Dertig procent van de bezoekers doet onderzoek naar de geschiedenis van huizen. Een kunsthistoricus die bij voorbeeld wil weten welke kunstschilders er bij hem in de buurt woonden, zoekt heel anders dan iemand die wil weten waar een beroemde persoonlijkheid is geboren en getogen. Met de handleiding huizenonderzoek in de hand scheelt het dagen dwalen door de 30 kilometer lange gemeentelijke archieven.

Ook is een aantal archieven zoals de registers van het gemeentekadaster en de bouwtekeningen van het gemeentelijk bouw- en woningtoezicht van 1905 tot 1992 ontsloten. De geheimen van het historische verleden van een huis, van de bouwtekeningen tot de eerste bewoners, zijn nu voor iedere bezoeker van het Amsterdamse gemeentearchief toegankelijk.

Reageer op dit artikel