nieuws

Haagse wethouder met Laakhavenplan in ’t nauw

bouwbreed

Donkere wolken pakken zich samen boven het hoofd van de Haagse wethouder voor economische zaken Rob van de Laar. De bestuurder heeft de raad niet tijdig ingelicht over veranderde plannen met het bedrijventerrein Laakhaven.

De raad pikt dat niet en heeft schriftelijke vragen gesteld. Morgen, vrijdag 13 september moet de wethouder zich voor een raadscommissie verantwoorden. Raadsleden hebben al aangekondigd dat hij heel wat heeft uit te leggen.

Het bedrijventerrein was aanvankelijk bedoeld voor bedrijven en kantoren. Toen bleek dat kantoren minder goed in de markt lagen, besloot de wethouder samen met zijn ambtenaren plannen te ontwikkelen voor woningbouw in het gebied. Dit gebeurde zonder de raad in te lichten.

Van de zomer werden de kant-en- klare plannen gepresenteerd. Vooral de ondernemers in het gebied reageerden boos. Zij vrezen door de komst van woningen beperkende regels en voorwaarden voor hun bedrijfsvoering.

Van de Laar zegt nu dat hij de gang van zaken betreurt, maar dat er geen onomkeerbaar proces in gang is gezet: “Ik had het eigenlijk eerder naar de commissie mee moeten nemen, maar deed dat niet omdat ik met een kant-en-klaar voorstel op tafel wilde komen. Bij de voorbereiding en de besluitvorming van het gewijzigde planb voor de Laakhaven zijn fouten gemaakt waarvoor ik de bestuurlijke verantwoordelijkheid draag en ook neem.”

De wethouder stelt nu dan ook voor de besluitvorming rond de plannen uit te stellen totdat er meer duidelijkheid over de gevolgen van woningen voor de bedrijven zijn.

Van de Laar wil verder nog niet vooruitlopen op eventuele schadeclaims van poontwikkelaars en andere plannenmakers. Poontwikkelaar Devco heeft in deze krant aangekondigd de Laakhavens braak te zullen laten liggen bij het schrappen van de woningbouwplannen. En ook woningbouwvereniging Patrimonium die de woningen zou laten bouwen heeft f. 2 miljoen geeist.

Met betrekking tot de poontwikkelaar wijst Van de Laar op het oorspronkelijke contract dat er nog ligt tussen de gemeente Den Haag en Devco.

Reageer op dit artikel