nieuws

Ex-burgemeester verdacht van vervalsing rekening

bouwbreed

Het openbaar ministerie in Den Bosch heeft besloten ex-burgemeester drs. A. van Poppel van het Brabantse Bergeyk strafrechtelijk te vervolgen. Justitie verdenkt hem van het aannemen van geld, bouwmaterialen en betrokkenheid bij het vervalsen van een rekening. Een woordvoerder van justitie heeft dit desgevraagd bevestigd.

De strafzaak dient volgende maand voor de Bossche rechtbank. Van Poppel raakte in diskrediet, toen het Eindhovens Dagblad begin vorig jaar onthulde dat hij enkele jaren eerder van een ondernemer een bouwkavel had gekocht voor een zeer schappelijke prijs. Daarbij zou hij bovendien een aantal vierkante meters cadeau hebben gekregen. Een onderzoek door een externe deskundige leidde tot de conclusie dat van Poppel onhandig had gehandeld en op zijn minst de schijn van belangenverstrengeling op zich had geladen.

Het onderzoek bracht destijds geen strafbare feiten aan het licht. De raad zegde desalniettemin het vertrouwen in de burgemeester op. Die is vervolgens door de minister van Binnenlandse Zaken ontslagen.

Rijksrecherche

Begin vorig jaar startte ook de rijksrecherche een onderzoek. Dat heeft volgens justitie in Den Bosch geleid tot het vermoeden dat van Poppel wel degelijk strafrechtelijk over de schreef is gegaan. Het openbaar ministerie wil overigens niet zeggen van wie de ex-burgemeester geld en goederen heeft aangenomen.

“We willen vermijden dat er voor de behandeling door de rechtbank al een rechtsstrijd ontstaat”, aldus de zegsman.

Op de misdrijven die justitie Van Poppel ten laste legt, staan gevangenisstraffen die ke oplopen tot zes jaar of geldboetes tot ten hoogste f. 100.000. Van Poppel wil zelf geen enkele reactie geven. Zijn raadsman was vrijdag niet bereikbaar.

Reageer op dit artikel