nieuws

Drie grote Belgische aannemers veroordeeld wegens koppelbazerij

bouwbreed

De rechtbank in Brussel heeft drie grote Belgische aannemers, Roger De Cock, Jozef Ibens en Roland Gillion tot gevangenisstraffen veroordeeld wegens koppebazerij. De eerste twee kregen twee jaar voorwaardelijk, hun collega Gillion een jaar voorwaardelijk.

Het proces is nog niet afgelopen. In totaal staan 27 directeuren en/of bedrijfsleiders van bouwbedrijven terecht. Het gerechtelijk dossier telt bijna 200.000 bladzijden. Ook de Italiaans-Belgische koppelbaas Carmelo Bongiorno is veroordeeld. Hij kreeg een effectieve gevangenisstraf van zes jaar opgelegd wegens frauduleus bankroet, oplichting en valsheid in geschriften. Voor Bongiorno maakt het allemaal niet veel uit want eerder werd hij reeds tot levenslang veroordeeld wegens de moord op de Waalse journalist Stephane Steinier. Die werd op bevel van Bongiorno uit de weg geruimd omdat hij bezig was met een reportage over de Italiaans-Belgische bouwmafia.

Deze is heer en meester in de belangrijkste Waalse steden Luik, Charleroi en Mons maar beschikt ook in Brussel over de nodige contacten. Bongiorno was lange tijd de spil van de koppelbazerij in Franstalig Belgie. Hij stelde via een frauduleus constructie op massale schaal illegale arbeidskrachten te werk in de bouw. Grote Belgische bouwbedrijven waren klant van Bongiorno die zelfs vanuit de gevangenis nog aan de touwtjes bleef trekken.

Het onderzoek naar deze bouwfraude heeft zeven jaar geduurd. Daaruit bleek dat een ook overheidsgebouwen met zwartwerkers werden gebouwd zoals het kantoor van het ministerie van financien in Charleroi en de rijkswachtkazerne in Halen.

Andere gebouwen die met zwartwerkers werden gebouwd zijn een vleugel van het nieuwe Constant Vander Stockstadion van de Brusselse voetbalclub Anderlecht, het slachthuis van Anderlecht (het grootste van het land), bankgebouwen van de Bank Brussel-Lambert (BBL) en kantoren van de Generale Maatschappij van Belgie en van Tractebel. Ook bij de bouw van pretparken als Walibi en Bruparck werden zwartwerkers ingezet.

In Brussel circuleren overigens berichten dat ook bij de bouw van het nieuwe Europees Parlement en het nieuwe hoofdkwartier van de Europese ministerraad ruimschoots gebruik is gemaakt van de diensten van koppelbazen en

Reageer op dit artikel