nieuws

Demag AC 75 tweeasser met 25 ton hijsvermogen

bouwbreed

Met de AC 75 City Class heeft Mannesmann Demag een nieuwe tweeassige telescoopkraan voorgesteld in de hijsklasse 25 ton. De machine is een product uit de in 1990 gebouwde nieuwe fabriek in Wallerscheid onder de rook van Zweibrucken en vormt de afronding van het door Demag hier geplande en als marktstrategie aangewezen programma AC kranen onder de 100 ton hijsvermogen.

Naast een functioneel ontwerp en het leveren van maximale prestaties heeft bij Demag bij het ontwerp van de AC 75 City Class, een grote machine-wendbaarheid en compactheid centraal gestaan. Het resultaat is een korte machine waarvan de onderwagen een lengte heeft van slechts 6,68 meter en een doorrijhoogte van nog geen 3 meter, twee gestuurde assen alsmede een hoge rijsnelheid voor korte transporttijden en snelle inzetbaarheid. In tegenstelling tot de zwaardere Demag AC modellen, de 30-tonner AC 95, de 50-tonner AC 155 en de 80-tonner AC 205, die zowel op de onderwagen als de bovenwagen een cabine hebben, beschikt de AC 75 over een enkele bedieningsruimte op de onderwagen.

De bij transport op de onderwagen neergeklapte telescoopgiek levert tijdens het rijden over de weg weinig hinder voor het zicht van de kraanbestuurder. Demag heeft door verhoging van de draaitafel achter op de bovenwagen, een naar voren schuin neerwaartse ligging van de giek ke bewerkstelligen. Op deze wijze kan de machinist, bij het rijden met de kraan in transportopstelling, over de giek heen ook goed naar rechts zien. De positie van de bedieningsruimte op de kraan, direct achter de vooras, biedt bij het hijsen bovendien een direct zicht op de last.

Onderzoek heeft volgens Demag uitgewezen dat het rijden naar en opstellen van de kraan op het po in het algemeen een belangrijk deel van de werkdag in beslag neemt.

De volautomatische aandrijving, een interessant novum voor deze kraanklasse, die bij maximale rijsnelheden zorg draagt voor verbruiksgunstige motortoerentallen, verleent de AC 75 een rijsnelheid van 85 km/h. Vierwielaandrijving en -besturing is standaard leverbaar evenals grote banden.

De hoofdgiek heeft een lengte van 25 meter en inclusief de dubbele klapgiek bereikt de kraan een haakhoogte van 40 meter. De hijstabel vermeld voor deze AC 75 bij ingeschoven hoofdmast een maximaal hijsvermogen van 25 ton. De machinemassa met inbegrip van opzetgiek en reservewiel ligt rond de 20 ton.

Demag ontwikkelde voor dit kraanmodel een programmeerbaar elektronisch besturingssysteem. Dit systeem bestaat uit een centrale rekeneenheid die overeen komt met de werking van een pc en waarop de verschillende besturingselementen zijn aangesloten. De bedieningsprocedure wordt hiermee in grote mate vereenvoudigd evenals de storingsdiagnostiek. Via een in de kraan ingebouwd communicatiesysteem zijn storingen aan de machine direct bij Demag Service aan te melden.

Reageer op dit artikel