nieuws

Concreet beleid gaat vraag rioolrenovatie vergroten

bouwbreed Premium

De grote vraag naar het renoveren van rioleringen moet nog komen. De gemeenten hebben hun rioleringsplannen vrijwel allemaal rond. Voor uitvoeren van het werk aan de riolering hebben de gemeenten zich moeten vastleggen op tijdstip van uitvoeren en toe te passen methoden. De Compact Pipe van Wavin komt daardoor ook steeds meer in beeld.

Dat zegt Ing. P. van der Woude, technisch adviseur van Wavin KLS uit Hardenberg tijdens een bezoek aan een demonstratiepo met de Compact Pipe van Wavin in Zuidwolde. Het gaat om een sleufloze reliningstechniek met polyetheen buismateriaal. De polyetheen buis wordt in de fabriek tijdelijk gevouwen. Daardoor wordt de omtrek ongeveer een derde kleiner. De gevouwen buis wordt op haspels aangevoerd.

Op het werk wordt de gevouwen buis via bestaande putten in de te renoveren leiding getrokken. Met behulp van stoom krijgt de buis de oorspronkelijke ronde vorm terug. Omdat de stoom onder druk staat wordt de polyetheen buis tegen de oud buiswand gedrukt.

Compact Pipe leidt niet tot verlies aan afvoercapaciteit van de gerenoveerde leiding. De diameter van de leiding wordt wel iets kleiner maar de kunststofbuis is veel minder ruw dan de oude leiding. De effecten van de twee invloeden heffen elkaar op. Wel is sprake van 6 tot 7% minder berging in het systeem.

Verstandig

In de afgelopen drie jaar is de reliningstechniek van Wavin in Nederland een keer of zes toegepast. Veelal wordt gekozen wordt voor leggen van nieuwe. In het westen van Nederland, waar de riolen slecht zijn, kan dat een verstandige keuze zijn. “Aan een verzwakt en verzakt riool kan je verbeteren wat je wilt maar daarmee wordt het nog niet een goed riool.De keuze voor nieuwe leggen wordt soms ook ingegeven door de noodzaak het leidingsysteem te wijzigen in verband met plaats en omvang van de lozingspunten.

In Duitsland loopt het met Compact Pipe al drie jaar erg goed. Daar hebben aannemers een licentie voor gebruik van het systeem. In Nederland wordt Compact Pipe aangebracht door Compact Pipe Relining (CPR) uit Linschoten. Het bedrijf doet dat altijd in onderaanneming. Het personeel van CPR is opgeleid door Wavin.

Moeite doen

Rioolrenovatie is grofweg te splitsen in vervangen en verbeteren. Vervangen wordt veel gedaan en is in beginsel goedkoper dan verbeteren. Onder verbeteren vallen methoden zoals aanbrengen van schaaldelen, kousmethode met epoxy, buis-in-buis en relinen met epoxy, polyester, pvc of polyetheen. Voor alle de methoden noemt Van der Woude voordelen. Hij komt voor alle methoden behalve Compact Pipe tot zo’n twee punten die ke dienen als voordeel. Maar voor Compact Pipe noemt hij zonder probleem wel twaalf voordelen op. Dat zijn onder meer: zelfdragend,korte installatietijd, beproefd systeem door Europese ervaring (wel 25 aannemers in Europa hebben een licentie).

Er zijn wel nadelen te noemen. Daar moet Van der Woude voor Compact Pipe wel moeite voor doen. Een voorbeeld is als het gaat om afwijkende buismaten kan Compact Pipe niet worden toegepast. Dat komt echter niet veel voor. De reliningstechniek met Compact Pipe is geschikt voor buisdiameters van 100 tot 400 mm. En 80% van de riolen in Nederland hebben een buisdiameter die kleiner zijn dan 400 mm.

Niet graven

Relining met Compact Pipe op het traject in Zuidwolde is goedkoper dan andere mogelijkheden gezien de wensen van de gemeente. Volgens H. Venema van de afdeling GWW van de Gemeente zou bijvoorbeeld bij de buis-in-buis methode de riool opgegraven moeten zijn. Door graven van de sleuf zouden de bomen langs het traject verloren zijn gegaan. Ook de hinder voor het verkeer op de weg zou aanzienlijk en langdurig zijn geweest. Omleggen van de leiding bleek eveneens niet acceptabel. Dat had in de straat of op particuliere grond moeten gebeuren. Dit omdat vlak naast de riool ook nog een waterleiding ligt. Gekozen is voor renovatie met Compact Pipe op basis van een snelle uitvoering en de prijs (uitgedrukt in geld of behoud van natuurwaarden).

Informatie over de kosten geeft Venema niet graag. Een bedrag zegt volgens hem niet veel omdat behalve het werk voor de Compact Pipe ook nog andere zaken gedaan worden. Maar de gemeente kan voor een bedrag van f. 100.000 weer beschikken over zo’n 350 m riolering die als het aan Wavin ligt best 100 jaar meekan.

Demonstratiepo

Het po in Zuidwolde is een demonstratiepo voor Wavin.

Er is volgens Van der Woude voor het werk in Zuidwolde “een leuke prijs neergelegd”. Een grove prijsindicatie voor Compact Pipe is volgens Van der Woude te stellen op f. 1,00 tot f. 1,20/m1/ mm diameter. Gedurende twee dagen komen 50 tot 60 mensen van noordelijk gelegen gemeenten naar het werk kijken. Die zitten volgens Wavin met vergelijkbare problemen als in Zuidwolde.

Reageer op dit artikel