nieuws

‘Brabant fietst’ kost honderden miljoenen

bouwbreed Premium

De provincie Noord-Brabant heeft een “deltaplan” voor fietsvoorzieningen in de maak. Het plan, met de naam Brabant fietst, voorziet in de aanleg van talloze nieuwe fietspaden en voorzieningen als stallingen en dergelijke. Met dit alles is de komende vijftien jaar een investering gemoeid van f. 664 miljoen, aldus de Brabantse commissaris van de koningin mr. F. Houben.

De provincie is bereid in die periode jaarlijks f. 4 miljoen op tafel te leggen. De Brabantse gemeenten moeten elk jaar gezamenlijk f. 41 miljoen bijdragen.

De provincie streeft ernaar het aantal fietskilometers met 25% te laten toenemen. Uit onderzoek is gebleken dat momenteel slechts 9% van alle verplaatsingen per fiets gebeurt.

In driekwart van de gevallen nemen de Brabanders de auto. Opmerkelijk is dat ruim tweederde van alle ritten over een afstand gaat van maximaal 7,5 kilometer.

Naast dit plan wordt er ook gekeken naar snellere fietsmogelijkheden.

Een ligfiets zou daarbij een rol ke spelen. Deze heeft 25% minder luchtweerstand dan een gewone fiets. Een ongetrainde fietser kan daarmee zo’n 50 kilometer per uur halen. Daarvoor is het dan wel nodig andere fietspaden aan te leggen met betere verharding, waardoor die fietsen ook voor de wat langere afstand een alternatief kan zijn voor de auto.

Wat dat betreft leeft er een vaag plan om een proefstrook aan te leggen op het traject Den Bosch-Eindhoven.

Reageer op dit artikel