nieuws

Bouwmateriaal biedt hoge isolatiewaarde

bouwbreed

Beeme BV te Helmond brengt een innovatief bouwmateriaal op de markt, dat is samengesteld uit calciumsilicaten en cellulosevezels. Het heeft een hoge isolatiewaarde en wordt aanbevolen voor het voorkomen van koudebruggen, het brandwerend bekleden van stalen constructies en het na-isoleren van gebouwen.

Het materiaal is er in drie verschillende uitvoeringen, Thermosil, Thermobrug en Insulite. Thermosil is een aantal jaren geleden reeds toegepast tijdens de Floriade te Zoetermeer, als scheidingswand tussen winkeltjes. Thermobrug is van dit product afgeleid. Het heeft een iets hogere massa en is bedoeld om verwerkt te worden in metselwerk, bijvoorbeeld ter plaatse van een borstwering of bij de aansluiting op een platdak. Thermobrug wordt geleverd in stroken van 580 x 100 x 50 mm (op aanvraag zijn ook andere afmetingen mogelijk). Het materiaal heeft een drukweerstand van 3 N/mm2 en een warmtegeleidingscoefficient van 0,06 W/mK. Insulite is een variant van Thermosil, bedoeld voor het brandwerend bekleden van stalen balken en liggers. De drukvastheid is 4,5 N/mm2 en de massa is gelijk aan die van Thermobrug, namelijk 385 kg/m3. Beeme levert een tabel waaruit de benodigde dikte valt af te lezen voor een brandwerendheid van 60, 90 of 120 minuten. Thermosil is verkrijgbaar in platen en stroken van verschillende afmetingen.

Milieuvriendelijk

De bouwproducten Thermosil en Thermobrug worden vervaardigd in voormalig Joegoslavie. Insulite wordt in Zuid-Afrika geproduceerd. Het materiaal van alle drie de producten bestaat uit een poederachtig calciumsilicaat, gemengd met cellulosevezels. Het wordt in mallen gegoten en daarna in een autoclaaf verhard. De producten laten zich gemakkelijk zagen of op een andere manier bewerken. Ze zijn te bevestigen door nieten of schroeven. Het materiaal absorbeert vocht, maar staat het ook makkelijk weer af. Volgens de leverancier bestaat er onder normale omstandigheden geen risico, dat het materiaal onder invloed van vocht zou vergaan.

Beeme BV stelt met nadruk dat Thermosil, Thermobrug en Insulite milieuvriendelijke producten zijn. Er worden geen toeslagstoffen gebruikt die water, lucht of bodem verontreinigen en er komen tijdens het verhitten geen schadelijke gassen vrij. Daar staat tegenover dat het transport uit Zuid-Afrika of Joegoslavie wel een zekere milieubelasting met zich meebrengt. Voor Thermobrug en Thermosil geldt echter, dat de besparing op energie tijdens de gebruiksfase van een gebouw altijd groter zal zijn dan de milieubelasting door de fabricage en het transport.

Na-isolatie van een gevel aan de binnenzijde. De blokken Thermosil worden verlijmd met een speciale lijm, Thermocontact, en met boorankers aan de gevel bevestigd.

Reageer op dit artikel