nieuws

Belgische Franki krabbelt langzaam overeind

bouwbreed

De Belgische funderingsspecialist Franki heeft het afgelopen half jaar een verlies geleden van ruim f. 2 miljoen. Dat is een heel wat minder slecht resultaat dan de eerste zes maanden van 1995 toen het verlies nog ruim f. 9,3 miljoen bedroeg. De omzet bleef stabiel op ongeveer f. 280 miljoen voor de eerste helft van dit jaar.

De resultaten moeten worden gezien tegen de achtergrond dat het bedrijf zowel in West-Europa als in Noord-Amerika twee maanden van non-activiteit kende als gevolg van de uiterst strenge winter.

Bovendien worden ook bij Franki de resultaten nog steeds beinvloed door de moeilijke bouwconjunctuur met lage winstmarges in West-Europa en door de herstructureringskosten die nodig zijn om een duurzame rentabiliteit van de groep Franki te verzekeren. De herstructureringen hebben vooral betrekking op de Franki-bedrijven in Noord-Amerika waar dan ook het grootse deel van het verlies werd geleden.

Prognose

Het orderboek van Franki bevatte op 30 juni van dit jaar werken ter waarde van ruim f. 620 miljoen. Topbaas Johan de Muynck van Franki weigert een prognose te geven over de te verwachten resultaten voor de tweede helft van dit jaar. In normale omstandigheden doen veel bedrijven in de bouw het beter in de tweede jaarhelft maar met het oog op de huidige niet gemakkelijke marktsituatie waagde De Muynck zich niet aan een voorspelling.

Franki kreeg een aantal belangrijke orders binnen op het gebied van de burgerlijke bouwkunde. Zo is er de bestelling voor een tuikabelbrug over de Maas in Luik en voor de bouw van de belangrijke verkeerswisselaar ‘Tilleuls’ aan de uitgang van de tunnels aan de kant van de Maas in deze stad.

Met deze orders is een bedrag gemoeid van telkens f. 55 miljoen. Deze projecten zijn van belang in verband met de verbinding van de Europese autosnelwegen E25 en E40.

Westerschelde

Franki werd ook ingeschakeld bij de Westerschelde Oeververbinding en maakt deel uit van de tijdelijke aannemerscombinatie met vijf andere partners.

Franki leverde de werken op de luchthaven van Bierset op en voltooide ook de bouw van de faculteit wiskunde van de Luikse universiteit.

In Ciney werd een groot appartementsgebouw opgeleverd en dat was tevens het geval met een nieuw schoolgebouw in Charleroi. Voor Franki Foundations vermelden we naast honderden kleine en middelgrote poen een hoogspanningslijn in Opglabeek en grote werken voor Opel Belgium, BASF en Monsanto.

Reageer op dit artikel