nieuws

Arbeidsmarkt installatietechniek gespannen

bouwbreed Premium

De voortdurende groei in de installatietechniek leidt tot een gespannen situatie op de arbeidsmarkt. Gedurende het afgelopen jaar zijn al de nodige nieuwe arbeidsplaatsen gecreeerd. Aangezien de groei zich door blijft zetten dreigt nu een tekort aan ervaren vaklieden en middenkader te ontstaan.

Dit blijkt uit de maandelijkse bouwbarometer gebaseerd op vraag en aanbod van UTA-personeel en een peiling onder opdrachtgevers van Brouwer Personeel.

De stijging van het aantal vacatures geldt voor de hele installatiebranche. Ook de werktuigbouwkundige sector groeit nu mee. Het aantal vacatures van hoger en topkader groeit minder snel. Uitbreiding wordt dus vooral gezocht in de sfeer van de direct productieve medewerkers, versterking van het management is nog niet aan de orde.

De nieuwbouw van utiliteitspoen stabiliseert momenteel. Daarentegen is er een inhaalslag in het onderhoudswerk zichtbaar. De vraag naar bouwkundigen en uitvoerders voor onderhoudswerk is op dit moment groot.

Ook de installatiesector profiteert van deze ontwikkeling. Daar ontstaan aparte gespecialiseerde onderhoudsafdelingen als uitbreiding op het dienstenpakket.

Een andere opvallende ontwikkeling doet zich met name voor in Zeeland. Hier wordt een opvallend groot aantal dure bungalows en vakantiehuizen gebouwd voor kapitaalkrachtige Duitsers en Nederlanders.

Reageer op dit artikel