nieuws

Ander stemgedrag door

bouwbreed Premium

omstreden bouwplan

Indien de Haarlemse gemeenteraad kiest voor het omstreden plan van de Spaanse architect Busquets om in de binnenstad een rechtbank en een schouwburg te bouwen, zal dit een massaal stemmenverlies voor de VVD, D66 en het CDA betekenen.

De weerstand tegen het bouwplan is zo groot onder de Haarlemmers dat ze bij de eerst volgende verkiezingen hun stem op een andere partij zullen uitbrengen. Dit blijkt uit een enquete van het Haarlems Dagblad.

De gevolgen zullen niet alleen merkbaar zijn in Haarlem. Zo zal het stemgedrag van de VVD-aanhang ertoe leiden dat de liberalen landelijk minder goed uit de bus komen bij de eerst volgende Tweede Kamer verkiezingen.

Onlangs bleek dat een meerderheid van de VVD tegen het bouwplan te zijn. De liberale raadsfractie kreeg het advies unaniem tegen het bouwplan te stemmen. Of dit advies ook wordt gevolgd is vooralsnog onzeker.

Politieke partijen die het plan ondersteunen ke rekenen op een stemmenverlies van gemiddeld 20 procent.

Niet serieus

Ondanks de massale afwijzing van het plan door de Haarlemse bevolking willen de betrokken partijen de uitkomsten van de enquete negeren. Woordvoerders van het CDA en D66 zeggen de uitkomsten van het onderzoek niet serieus te nemen. Aan het onderzoek werkten ruim 2500 Haarlemmers mee. De tegenstanders van het bouwplan hadden deze houding reeds voorspelt omdat zij menen dat de Haarlemse gemeentepolitici hun ongelijk niet willen toegeven.

Reageer op dit artikel