nieuws

Amerikaan zuigt smog uit lucht

bouwbreed

Onderzoeker M. Pruiett van het Amerikaanse Los Alamos National Laboratory denkt smog voorgoed uit de wereld te ke helpen. De praktische beproeving van zijn ontwikkeling wil hij in Los Angeles uitvoeren. Het systeem bestaat uit een forse schoorsteen die warme en vervuilde lucht aanzuigt. Eenmaal beneden zal deze lucht weer willen stijgen en drijft daardoor een elektrische turbine aan.

Een nevel van zout water wast vervolgens de verontreinigingen uit de lucht. De schone en koudere lucht zakt nadien terug naar de grond en drukt daardoor meer vervuilde lucht de schoorsteen in. De schoorsteen kent een lengte van zo’n 195 meter. De bouw ervan vergt ruim f. 160 miljoen. Volgens Pruiett maakt een stelsel van 95 schoonstenen de lucht boven de hele agglomeratie Los Angeles geheel schoon. Met dat plan is een totale investering van om en nabij f. 1,5 miljard gemoeid.

Reageer op dit artikel