nieuws

Aannemers lichten de hand met Bouwbesluit

bouwbreed

Aannemers blijken volgens brancheorganisatie Het Hellende Dak te Driebergen nogal eens de hand te lichten met het Bouwbesluit. “Als onze dakdekkers in contact komen met aannemers en hen wijzen op de noodzaak van het verankeren van een deel van de dakpannen op een woning of gebouw, dan zeggen ze vaak: ‘Ach wat Bouwbesluit’ en gaan op de oude vertrouwde manier verder, zonder zich om het Bouwbesluit te bekommeren”, aldus Peter Langenberg van de brancheorganisatie Het Hellende Dak.

“Het is zelfs voorgekomen, dat iemand, die een woning liet bouwen, de aannemer van een bouwbedrijf aangesloten bij de NVOB, op de noodzaak van verankering van dakpannen wees. De aannemer verwees dat naar het rijk der fabelen. Alleen de nokvorstpannen had hij verankerd.”

De opdrachtgeefster belde, niet gerustgesteld, een deskundige van de NVOB, die de aannemer in het gelijk stelde en zei, dat het Bouwbesluit niet van kracht is voor het pannendak. Vervolgens nam de opdrachtgeefster contact op met Het Hellende Dak. Die wist beter en stelde een verankeringsschema voor het dak van haar woning op.

Langenberg veronderstelt overigens dat het bij aannemers niet altijd kwestie van onwil is, hoewel partiele verankering van het hellende dak extra geld kost, maar van onbekendheid, kennelijk zelfs bij het NVOB.

Reageer op dit artikel