nieuws

Waterschap eist f. 2,5 miljoen van provincie voor aanleg kade

bouwbreed

Gedeputeerde Staten van Limburg en het waterschap Peel en Maasvallei liggen met elkaar in de clinch over de betaling van f. 2,5 miljoen gulden van de aanleg van 1,5 kilometer kade in de gemeente Neer.

In een kort geding voor de bestuursrechter in Maastricht eiste het Noord-Limburgse waterschap dat de provincie Limburg voor de kosten opdraait, maar volgens gedeputeerde Schrijen is het geld van de provincie op.

Volgens voorzitter C. Cornelissen van Peel en Maasvallei is de provincie in het kader van de Deltawet Grote Rivieren verantwoordelijk voor de financiering van de aanleg van de kades langs de Maas. Het waterschap is, zo betoogde hij, alleen aanspreekbaar op het beheer en onderhoud van de kades.

Gedeputeerde Schrijen schoof de zwarte piet naar Peel en Maasvallei en stelde dat het waterschap bij de uitvoering van de kadeplannen zuiniger had moeten zijn. “U wist vooraf dat er niet voldoende geld was voor de uitvoering van ieder plan”, aldus Schrijen.

Gemeente Neer

Peel en Maasvallei had het kort geding bij de Maastrichtse bestuursrechter aangespannen omdat de rechtbank in Roermond twee weken geleden bepaalde dat het waterschap moet beginnen met de aanleg van de 1,5 kilometer lange kade in Neer. De gemeente Neer had op haar beurt in een kort geding om de aanleg van de kade gevraagd. De rechtbank honoreerde de eis omdat ook de inwoners van Neer recht hebben op bescherming tegen hoog water.

De financiering van de aanleg van de 140 kilometer kade en dijkbescherming in Limburg is al lang inzet van een conflict tussen minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat en de provincie Limburg. Jorritsma wil niet meer betalen dan de afgesproken f. 155 miljoen, terwijl de rekening in Limburg minimaal f. 30 miljoen hoger is.

De Rekenkamer onderzoekt momenteel hoe die kosten zijn overschreden. Gedeputeerde Staten van Limburg hopen nog altijd dat de minister alsnog met extra geld over de brug komt. Als dat gebeurt, ke de laatste kadeplannen worden uitgevoerd, aldus Schrijen.

Uitspraak 13 augustus.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels