nieuws

Valbeveiliging bij steigerbouw wordt te weinig toegepast

bouwbreed

Het gebruik van goede valbeveiligingssystemen in de steigerbouw is onder de maat. Die indruk heeft staatssecretaris De Grave hoewel de Arbeidsinspectie nooit specifiek naar deze sector heeft gekeken.

In antwoord op vragen van het PvdA-Kamerlid Vreeman schrijft de bewindsman dat de Arbeidsinspectie geen specifiek beleid heeft waarin het dragen van een vanglijn in combinatie met een valdemper verplicht wordt gesteld.

Wel wijst hij erop dat de verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie ertoe zou moeten leiden dat een geschikt valbeveiligingssysteem kan worden gekozen dat de steigerbouwer niet onnodig belemmert in zijn werk. Een zogenoemde broekgordel hoort daar niet bij, aangezien die kan leiden tot rugletsel.

De Europese norm NEN EN-363 bepaalt dat een adequate valbeveiliging bestaat uit een vol-harnasgordel in combinatie met een vanglijn en valdemper. Om te voorkomen dat de vanglijn te lang is en daardoor gevaar voor struikelen geeft, kan volgens De Grave gebruik worden gemaakt van een chute die de vanglijn strak houdt. De werking hiervan is vergelijkbaar met die van een autogordel.

Reageer op dit artikel