nieuws

Twee zijden gebruiken bij het ophangen

bouwbreed

Voor het ophangen van voorwerpen aan dakprofielplaten is het raadzaam om twee zijden van een trapeziumvormig dakprofiel te belasten, in plaats van een zijde. Nog vaker komt het voor dat een punt aan de onderzijde van het profiel wordt belast. De belastingsmogelijkheid van een dergelijk punt is gering. De sterkte van de vaak dunne plaat is voor een belangrijk deel bepalend voor het gewicht, dat eraan kan worden opgehangen.

Vaak wordt bij het bevestigen van de ophanging gebruik gemaakt van een holle wandplug. Door een gat te boren onder in het dakprofiel is de kans van directe lekkage van condensvocht of direct door een lek in de dakbedekking niet denkbeeldig. Door nu een gat te maken in de beide opstaande zijde van het trapeziumvormig dakprofiel, maakt men bij het ophangen van producten optimaal gebruik van de stijfheid van de dakplaat.

Voor deze toepassing is volgens J. van Walraven BV te Mijdrecht een speciaal hulpstuk op de markt, dat langs de zijkanten van het trapeziumvormige profiel wordt bevestigd en dat is voorzien van een M8 of M10 binnendraad. Hierin is een draadstang met schroefdraad te draaien, waaraan op zijn beurt weer allerlei producten zijn te bevestigen, zoals pijpbeugels, kabelkanalen, rails, luchtverhitters enzovoorts. Om de hulpstukken aan te brengen moet in de flanken van het profiel een gat worden gemaakt van 10 mm. Om dit te vergemakkelijken heeft Van Walraven een speciale ponstang ontwikkeld en op de markt gebracht. In een handeling zijn de gaten in beide flanken van de trapeziumvorm te ponsen. De tang is gemaakt van gietijzer en heeft een lange hefboom, waardoor er weinig kracht nodig is voor het ponsen van de gaten.

Met een gatenponstang met lange hefboom zijn gemakkelijk gaten in trapeziumvormige plafondplaten aan te brengen voor ophangdoeleinden.

Reageer op dit artikel