nieuws

Tolheffing vergroot kans op aanleg Deense ringweg

bouwbreed

De kans op realisatie van de plannen voor een ringweg rond de Deense hoofdstad Kopenhagen is aanzienlijk gestegen. Het verkeersministerie stelt zich positief op tegenover tolheffing op de flessenhals binnen het po, een tunnel die het zuiden van de stad verbindt met het noordelijk havengedeelte.

Voor de bouw van een dergelijke tunnel ligt al een offerte op tafel van het concern Rasmussen en Schiotz. De prijs bedraagt circa f. 260 miljoen. Bij deze aanbieding wordt uitgegaan van een gebruikersbijdrage van omgerekend f. 3 per auto. Enkele pensioenfondsen hebben grote belangstelling voor de exploitatie. Zij zijn eigenaars van de grond in het havengedeelte in kwestie, dat met een tunnelverbinding flink in waarde zal stijgen. Op een steenworp afstand ligt namelijk de prominente Kopenhaagse havenlokatie Lange Linie, bij het grote publiek vooral bekend door het standbeeld van de zeemeermin.

De kosten van een geheel aaneensluitende ringweg komen inclusief de tunnel op naar schatting f. 600 tot f. 900 miljoen. Het po staat met het oog op de reductie van het verkeer in de binnenstad al enige jaren op de agenda, maar de tunnelproblematiek was tot nu toe een forse hinderpaal. Verkeersminister Jan Trojborg mikt nu op een succesvolle afronding van de discussie in de loop van 1997. Bij die discussie hangt veel af van de gemeentelijke overheid, die grote moeite heeft de financiele eindjes aan elkaar te knopen.

Reageer op dit artikel