nieuws

Tiel wordt onveilig ‘transport-riool’ na komst Betuwelijn

bouwbreed Premium

De gemeente Tiel vreest voor de veiligheid, als er na aanleg van de Betuwelijn nog meer goederenvervoer in de omgeving komt. Dat heeft Tiel dinsdag laten weten bij de Raad van State in Den Haag tijdens de behandeling van de bezwaren tegen de spoorlijn. Op het grondgebied van Tiel zal de Betuwelijn straks via een hoge brug het Amsterdam-Rijnkanaal passeren. Daar loopt nu al de rijksweg A15, met veel vrachtverkeer tussen Rotterdam en het Ruhrgebied. Dit vrachtvervoer omvat ook gevaarlijke ladingen, net zoals de binnenvaart over de Waal bij Tiel of op het Amsterdam-Rijnkanaal. Bovendien kruist de spoorlijn Tiel-Elst dit gebied. “Wij zijn straks het transport-riool van Nederland”, omschreef de gemeente Tiel haar positie aan de Raad van State.

In de regeringsplannen volgt de Betuwelijn straks de A15, met de nieuwe goederenlijn noordelijk van de rijksweg. Actiegroepen als Betuwe Fijn en Tunneltrace willen, net als de gemeente Tiel, een ondergrondse aanleg van de Betuwelijn. De combinatie van spoor- en snelweg wordt gevaarlijk genoemd, vooral als er ongelukken zijn met een chemische en/of explosieve lading. De aanwezigheid van tankschepen op het Amsterdam-Rijnkanaal of op de Waal zou de onveiligheid nog verder vergroten.

Reageer op dit artikel