nieuws

Tentoonstelling over wonen in een 19e eeuwse buurt

bouwbreed Premium

Beeldend kunstenaar Ton Martens heeft een monument voor het wonen gemaakt. Vlak voor de slopers een pand in een 19e eeuwse Amsterdamse wijk afbraken, maakte hij een afdruk van de vloer, een zogeheten flottage. Hij legde dun papier op de grond van een van de etages en wreef daar met krijt overheen. Zo’n flottage ontstaat ook wanneer men met een potlood over een papiertje op een stuiver krast.

Martens’ kunstwerk maakt deel uit van de tentoonstelling Mensen over de vloer, wonen in de 19e eeuwse Da Costabuurt, die Nicolaas Matsier woensdag in het Amsterdams Historisch Museum (AHM) opent. De expositie duurt tot en met 27 oktober.

De afdruk maakt vooral duidelijk hoe klein een woning in die tijd was. Rond de eeuwwisseling woonden op de dertig vierkante meter gezinnen met vijf of zes kinderen.

Het kunstwerk van Martens was voor het museum aanleiding in de geschiedenis van het pand te duiken. Het huis is representatief voor de meeste Amsterdamse 19e eeuwse wijken als de Pijp, de Spaarndammerbuurt en de Oosterparktbuurt. Aan de hand van verhalen, foto’s en gebruiksvoorwerpen van de bewoners van de Da Costastraat 123 schetst het museum die geschiedenis.

Reageer op dit artikel