nieuws

Shakespeares theater in Londen herbouwd

bouwbreed

Op de zuidelijke oever van de Theems is de Globe, het theater van de toneelschrijver William Shakespeare herbouwd. Zoveel mogelijk oude bouwmaterialen zijn gebruikt, al is het nog steeds gissen naar de precieze vorm van het houten gebouwtje.

De Globe is herbouwd in de buurt waar resten zijn gevonden van het oude theater. Het is zo nauwkeurig mogelijk nagemaakt op basis van de weinige tekeningen die van het oorspronkelijke theater bestaan. Zoveel mogelijk originele bouwmaterialen, tot en met nagels en balken, zijn hergebruikt.

Het O-vormige gebouw heeft als podium een huisje met een puntdak. Alleen de drie boven elkaar gelegen galerijen, met de duurdere plaatsen, zijn overdekt. Boven de staanplaatsen in het midden van de cirkel heeft de regen vrij spel. De enige concessie aan de moderne tijd is de brandwerende installatie.

Omdat nog steeds discussies woeden over de plaats van het podium is dat voorlopig opgetrokken uit spaanplaat. Mocht men het eens worden over de vorm en inrichting, dan wordt het podium volgend jaar definitief uit eikenhout opgetrokken.

Aan acteurs en regisseurs stelt het spelen in de Globe speciale eisen. Al experimenterend moeten zij zien hoe het aan de televisie gewende publiek te bereiken zonder geluidsversterking en bij het licht van fakkels.

Het theater wordt naar verwachting een belangrijke toeristische attractie, want uit de hele wereld worden ook niet-kenners van Shakespeare verwacht. De kaarten voor het eerste seizoen zijn reeds uitverkocht.

Reageer op dit artikel