nieuws

Sanering gifwijk Steendijkpolder begint volgende week

bouwbreed

De sanering van de grootste gifwijk van Nederland, de Steendijkpolder-zuid in Maassluis, begint volgende week stilletjes. De bewoners hebben volgens een woordvoerster van de gemeente geen zin in feestelijkheden bij het begin van de f. 55 miljoen kostende schoonmaakactie.

Met de sanering van Steendijkpolder-zuid komt er een einde aan een jarenlange lijdensweg van de bewoners. Al in 1983 werd bekend dat de achthonderd woningen in de wijk zijn gebouwd op een metersdikke laag ernstig verontreinigd slib uit de Rotterdamse havens. Het havenslib werd in het begin van de jaren zestig opgespoten.

In 1987 concludeerde een ambtelijke werkgroep dat de bovenste laag van het havenslib moet worden afgegraven. De sanering liet op zich wachten omdat de gemeente Maassluis, de provincie en het ministerie van VROM van inzicht verschilden over de diepte van sanering. VROM wilde niet verder afgraven dan 70 centimeter, de provincie vond 1,30 meter voldoende terwijl de gemeente aanvankelijk tot 1,75 meter wilde afgraven.

Na jarenlang touwtrekken zijn de partijen het eens geworden over een compromis. Minister De Boer van VROM stelde vorig jaar f. 43,5 miljoen beschikbaar. Samen met de wettelijke bijdragen van de gemeente en de provincie en een extra bijdrage van Maassluis van zeven miljoen is nu f. 55 miljoen beschikbaar voor de schoonmaakactie.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels