nieuws

Samenwerking moet via Centraal Fonds gelijk halen

bouwbreed Premium

De Woningbouwvereniging De Samenwerking heeft het kort geding tegen het ministerie van VROM en de gemeente Capelle aan den IJssel verloren. De in financiele nood verkerende woningbouwvereniging moet nu via het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting trachten VROM en gemeenten “op hun historische verantwoordelijkheden aan te pakken.”

“Per saldo zijn we niks met deze uitspraak opgeschoten. Alles ligt nog open”, was gistermiddag de eerste reactie van de advocaat van De Samenwerking, mr. W.G. van Hassel. “We zullen zeer serieus gaan onderzoeken of VROM en Capelle op hun zogenaamde historische verantwoordelijkheden aangepakt ke worden. Hiervoor zullen wij het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting, dat daar dan een zaak van maakt, goed documenteren.”

De Capelse woningbouwvereniging had veertien dagen geleden een kort geding aangespannen tegen VROM en de gemeente Capelle, omdat beide overheden volgens de vereniging nalatig waren geweest in de gezondmaking. Bij de fusie, die ten grondslag lag aan het ontstaan van De Samenwerking, zouden het ministerie en de gemeente hebben beloofd de nieuwe organisatie financieel er weer bovenop te helpen. De Samenwerking dreigt nu naar eigen zeggen de komende jaren tegen een tekort aan te lopen van – 350 miljoen. De algemene bedrijfsreserves lieten over vorig jaar een negatief saldo van – 43 miljoen zien.

Niet acuut

Het feit dat De Samenwerking niet in acute ademnood verkeert, was voor rechtbankpresident mr. J. Mendlik een argument om de eiser in het ongelijk te stellen. “De schade valt nu nog niet te peilen. Ik ben dan ook terughoudend als het gaat om het vaststellen van een voorschot op de schadevergoeding. Hiervoor ligt de bestuursrechtelijke weg meer voor de hand.”

Voorzitter van het bestuur van De Samenwerking, W.M. Ibelings, beaamde dat er geen sprake is van een acute financiele noodsituatie. “De brutering heeft ons – 75 miljoen opgeleverd. Maandelijks teren we daar op in en dat ke twee tot drie jaar volhouden. Voor 1 november ligt echter het saneringsverzoek bij het fonds dat dit jaar nog een besluit zal nemen.”

‘We zijn hier niks mee opgeschoten’

Reageer op dit artikel