nieuws

Ruzie voor rechtbank over schelpen

bouwbreed

Wie heeft het recht om kruipruimten onder gebouwen te vullen met het wondermiddel tegen vocht, de schelp? Deze vraag werd gisteren in een kort geding bij de Haagse rechtbank voorgelegd door de in Belgie woonachtige zakenman Joh. van der Endt en schelpenhandelaar Ostrea BV in Yerseke.

Van der Endt en Ostrea eisen van vijf bedrijven uit Groningen en Friesland dat ze onmiddellijk ophouden met het inblazen van schelpen in kruipruimten. Van der Endt heeft een half miljoen gulden betaald voor het octrooi op deze vinding en is niet van plan lijdzaam toe te kijken hoe anderen er vandoor gaan met de winst. Ostrea, voorheen Seashell Yerseke, is licentiehouder onder het octrooi en heeft als zodanig van Van der Endt toestemming om de schelpenmethode toe te passen.

Schelpen terughalen

Raadsman van de eisers, B. van de Broek, eist van de gedaagde bedrijven dat ze tienduizenden guldens winst afgeven die intussen zou zijn behaald op het gebruik van de methode. Voorts moet rechtbankpresident J. Willems de overtreders een dwangsom opleggen. Tevens wil Van de Broek dat de vijf bedrijven de schelpen terughalen die inmiddels zouden zijn ingeblazen in de kruipruimten van honderd woningen in Friesland en Groningen.

De ondernemers die ten onrechte met de schelpen in de weer zouden zijn zijn Verex Miljo en P. van der Kooij Transport uit Drachten, P. de Bruin uit Buitenpost, transportfirma Zwama uit Grijpskerk en het bouwadviesbureau Wildeboer uit Groningen.

‘Waardeloos octrooi’

Volgens hun raadsman S.U. Ottevangers is het gebruik van schelpen om vocht te weren minstens zo oud als het ei van Columbus. Het is zo gewoon dat in de bouw schelpen worden gebruikt om optrekkend vocht tegen te houden dat er niet eens over geschreven is, zo verklaarde Ottevangers het gebrek aan vakliteratuur over het wondermiddel. Hij benadrukte dat geen van zijn clienten overigens werkt met de methode die onder het octrooi valt. Van der Kooij gebruikt volgens Ottevanger weliswaar materiaal waarvan het gewicht voor negentig procent bestaat uit schelpen en voor tien procent uit de vochtwerende kalkkorrel Marical, maar deze methode valt niet onder het octrooi. Het is dus een waardeloos octrooi, dat niets nieuws bevat, aldus raadsman Ottevangers.

Het gebruik van schelpen is een vondst van De Bruin uit Buitenpost. Deze verkocht het octrooi aan Van der Endt voor een half miljoen, nadat Van der Endt tegen het octrooi bezwaar had gemaakt omdat het niet nieuw zou zijn. Nu is De Bruin op zijn beurt tegen het octrooi en wordt het door Van der Endt verdedigd. De uitspraak volgt op 8 augustus.

Reageer op dit artikel