nieuws

Ruigoord hoopt op referendum provincie

bouwbreed Premium

Bewoners van Ruigoord willen dat de inwoners van Noord-Holland zich in een provinciaal referendum ke uitspreken over de grens van de Houtrakpolder. De bewonersgroep ‘Ruigoord ongehavend’ dient morgen bij de provincie een referendumaanvraag in, ondersteund door circa duizend handtekeningen.

Amsterdam heeft grote belangen bij de grenscorrectie. De hoofdstad wil een deel van de Houtrakpolder, nu nog gebied van Haarlemmerliede/Spaarnwoude, gebruiken voor aanleg van de Afrikahaven. Daardoor zou het kunstenaarsdorpje Ruigoord van de aardkloot ke verdwijnen.

De inwoners voeren al jaren strijd tegen aanleg van de haven. De Amsterdamse gemeenteraad wees eerder een aanvraag voor een volksraadpleging voorlopig van de hand, op grond van spoedeisendheid van de aanleg van de haven. Daarover loopt volgens een woordvoerder van de inwoners van Ruigoord nog een bezwaarprocedure.

Ruigoord ongehavend mikt nu op een referendum in de provincie Noord-Holland. Provinciale Staten vergaderen op 2 september over de grenscorrectie en zal daar dan waarschijnlijk mee instemmen. Sinds begin vorig jaar is het in Noord-Holland mogelijk om een referendum te voeren over provinciale besluiten. De uitslag van de volksraadpleging is niet bindend, maar Provinciale Staten zullen de uitslag in principe volgen.

Reageer op dit artikel