nieuws

Recente geschiedenis stedenbouw Tilburg

bouwbreed

Het boek “Stadsvorm Tilburg” beschrijft hoe Tilburg stedenbouwkundig vorm heeft gekregen sinds 1976. Het is een vervolg op een eerder verschenen historisch overzicht. Binnenkort worden ook de toekomstplannen geboekstaafd.

De auteurs Rikhof en Rutgers, beiden universitair docent aan de TU Eindhoven, delen de recente geschiedenis in drie perioden in. Tussen 1976 en 1983 speelt stadsvernieuwing de hoofdrol. Textielfabrieken sluiten hun poorten, door sloop vallen er gaten in de stad. Met behulp van inspraak krijgt bijvoorbeeld de wijk Padua vorm, een aanpak die goed bleek voor een Europese onderscheiding.

Tussen 1983 en 1989 experimenteert Tilburg met publiek-private samenwerkingen. Nieuwbouw verrijst in de bestaande stad, prijsvragen dienen als bron van ideeen en het imago van de verkommerde stad wordt opgepoetst.

De meest recente periode wordt, volgens Rikhof en Rutgers, ingeluid door het Stadsbeheersplan in 1990. De stad is daarvoor onderscheiden op de Habitat-conferentie die dit jaar in Istanbul is gehouden. Economisch gaat het de stad voor de wind. Er verrijzen bijzondere poen, zoals het met prijzen bekroonde Kromhoutpark.

Het boek schetst een breed beeld. Het gaat, ruim geillustreerd, in op politieke aspecten, vormgeving, sociale en economische factoren.

“Stadsvorm Tilburg” is voor f. 25 te koop bij het gemeentelijk informatiecentrum en plaatselijke boekhandels.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels