nieuws

Pvc-producent EVC duikt in rode cijfers

bouwbreed

De halfjaarwinst van EVC International is als sneeuw voor de zon verdwenen. De grootste pvc-producent van Europa heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van f. 7,8 miljoen, vergeleken met een winst vorig jaar van f. 152,7 miljoen.

Het concern had te lijden van een lagere vraag naar pvc en een daling van de prijzen met zo’n 30%.

Het ergste leed is nog niet geleden: EVC verwacht dat de cijfers over de tweede helft van 1996 nog slechter zullen zijn dan over de afgelopen zes maanden. Duidelijke aanwijzingen voor herstel van de markt ontbreken volgens het concern, terwijl de marges verder onder druk komen door hogere prijzen voor ethyleen.

De omzet over het eerste halfjaar daalde met 30% tot ruim f. 1020 miljoen. De verkoopvolumes daalden met 6% en de prijzen voor pvc kwamen maar liefst 32% lager uit. De lagere marges zijn ook te vinden in het bruto-omzetresultaat, die terugviel van f. 300,6 miljoen tot een schamele f. 87 miljoen. Ondanks het verlies wil EVC de aandeelhouders een interimdividend uitkeren van f. 1 per aandeel. Vorig jaar was dat zeven dubbeltjes. EVC wil vasthouden aan het beleid om een interimdividend uit te keren dat ongeveer gelijk is aan eenderde van het totale dividend uit het voorgaande jaar. EVC is sinds november 1994 genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. De onderneming heeft geen fabrieken in Nederland.

De wisselkoersen hielpen de pvc-fabrikant nog een handje. Het koersverlies van de gulden ten opzichte van met name de lire en het Engelse pond had een positief effect op alle balansposten. Het positieve effect op het eigen vermogen bedroeg f. 59,4 miljoen.

EVC maakte donderdag tevens bekend 60 miljoen pond ( f. 155 miljoen) te investeren in een fabriek voor vinyl-chloride-monomeren (vcm) in het Britse Runcorn. De fabriek, die naar verwachting in 1998 gaat draaien, krijgt een capaciteit van 300 kiloton per jaar. EVC zal dan de vcm-fabriek in Hill House, ook in Groot-Brittannie, sluiten. Deze locatie heeft een capaciteit van 190 kiloton.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels