nieuws

Onderzoek naar wervende teksten Britse bouwers

bouwbreed

Lokale overheden in Zuid-Engeland gaan strenger optreden tegen bouwmaatschappijen die misleidende informatie geven over nieuwe woningbouwpoen. Aanleiding is het succes van de lokale overheid van West Sussex in een rechtszaak tegen huizenbouwer Miller Homes.

Deze onderneming claimde in dagbladadvertenties dat een groep nieuwe huizen te Worth ‘op een heerlijk rustige locatie’ lag. In werkelijkheid staan de panden minder dan 50 meter van de immer drukke autosnelweg M23. Miller gaf voor de rechter toe gezondigd te hebben tegen de Property Misdescriptions Act uit 1991 en werd veroordeeld tot een bescheiden boete van f. 5000.

“Miller had zich bijzonder uitgesloofd om te voorkomen dat de snelweg te zien was in de marketing brochures”, aldus Chris Tinley van de West Sussex County Council. De autoriteiten van West Sussex, East Sussex, Surrey, Kent en het eiland Wight gaan nu een controleprogramma uitvoeren. Ze willen andere woningbouwpoen bezoeken en controleren of locatie, afstand tot winkels, afwerking van de woningen en dergelijke overeenkomen met de beloften in de reclamebrochures en advertenties.

‘Zakelijke risico’

Aannemers in de wegenbouw hebben op hun beurt echter ook reden tot klagen over de overheid. De Federation of Civil Engineering Contractors heeft in een brief aan de Minister van Transport haar ‘diepe ontzetting’ uitgesproken over de afgelasting van de aanbesteding voor een kruispunt op de A40 autoweg in West-Londen.

Dit po van ongeveer f. 275 miljoen werd op het allerlaatste moment om budgettaire redenen afgeblazen, terwijl een zestal grote bedrijven hun offerte al klaar hadden. De Federatie verzoekt de regering dringend de zes bedrijven een compensatie van in totaal f. 7,5 miljoen te betalen.

“De aanbesteding op zo’n laat tijdstip stoppen gaat in tegen de verklaarde politiek van de regering om zich te profileren als meest correcte client van de bouwwereld”, aldus de Federatie. De regering heeft bij een soortgelijke afgelasting in het verleden echter alle protesten weggewimpeld met de mededeling dat het hier “een normaal zakelijk risico betreft dat de ondernemingen moeten dragen”.

Reageer op dit artikel