nieuws

Novem brengt nieuws over warmtepompen

bouwbreed Premium

Begin deze maand kwam Novem (Nederlandse onderneming voor energie en milieu) met een nieuwsbrief over ‘Podium warmtepompen’. Het is de bedoeling van het bedrijf om per kwartaal te berichten over ontwikkelingen in warmtepompen.

Het openingsnummer besteedt onder meer aandacht aan een groot warmtepomppo in de woningbouwsector. Het betreft het po Pelgromshof in Zevenaar, waar individueel gestapelde seniorenwoningen worden gebouwd. Voor de ruimteverwarming van het zorgcentrum gaat het energiebedrijf NUON een centrale warmtepomp installeren met een vermogen van 100 kW. Voor de energievoorziening van de 169 aanleunwoningen plaatst het bedrijf individuele warmtepompen.

Een ander ontwerp betreft het plaatsen van een compacte absorbtiewarmtepomp in het Oranje Nassaugebouw te Heerlen. Deze pomp werkt met de natuurlijke koudemiddelen ammoniak en water. De warmtepomp wordt niet alleen gebruikt voor de verwarming van het gebouw, maar zorgt tevens voor de koeling van de computerruimte van een nabij gelegen gebouw. Dit gebeurt door het koelwater, dat afkomstig is van het Oranje Nassaugebouw. Het opgewarmde water, juist verkregen door koeling, is dan weer te gebruiken voor verwarmingsdoeleinden. Het vervolgens afgekoelde water na verwarming, met een temperatuur van 6 tot 12 gr. C wordt vervolgens weer gebruikt voor koeling. Zo is de cirkel rond.

Absorptiepomp

In de nieuwsbrief wordt tevens aandacht besteed aan de ontwikkeling van een nieuw type absorptiewarmtepomp door ingenieursbureau HOSt en TNO in samenwerking met Novem. Deze is bedoeld voor een groot aantal industriele toepassingen. Gedacht wordt aan situaties waarin de warmtecapaciteit onvoldoende is. De toepassing van de warmtepomp moet een extra ketel overbodig maken. Zo worden de mogelijkheden bestudeerd om de condenswarmte uit de verdamper van een destillatiekolom te benutten en lucht voor droogkamers en dergelijke te verwarmen met afvalwarmte, die vrijkomt uit het productieproces.

Met de nieuwe warmtepomp wordt het mogelijk om een temperatuursprong te maken van ruim 40 gr. C tot een maximale temperatuur van 200 gr. C. Door verder gebruik te maken van niet corrosieve middelen zoals glycol en water, verwachten de ontwerpers de kosten van installatie beperkt te houden. Ze gaan ervan uit dat met de warmtepomp een energiebesparing is te bereiken van ongeveer 70 procent.

Reageer op dit artikel