nieuws

Nieuwe fabriek produceert 2400 Hanix mini’s per jaar

bouwbreed

De nieuwe Engelse fabriek van de mini-graafmachinefabrikant Hanix zal per 1997 zijn productie op gaan voeren tot 2400 machines per jaar. Deze machines zullen allen bestemd zijn voor de Europese markt.

De laatste, tot de verbeelding sprekende, ontwikkeling van Hanix in Europa begon eigenlijk in 1993 toen het Japanse moederbedrijf ter ziele ging en de internationale handelsonderneming Itochu en de fabrikant Furukawa de Europese vestiging van Hanix overnamen. Hierbij verwierf Itochi 80% van het belang terwijl Furukawa voor 20% deelnemer werd in het nieuwe bedrijf.

In september van het afgelopen jaar werd in het Engelse Denton een stuk industriegrond verworven ter grootte van 4,5 hectare inclusief een bebouwd oppervlak van 7.100 m2. Het kantorencomplex werd gesaneerd en de aanwezige productiehallen werden gereed gemaakt voor de seriematige productie van mini-graafmachines. Voor een bedrag van 4,5 Engelse ponden werd er geinvesteerd in een kwaliteitscontrole-apparaat, elektronische test- en proefopstellingen, een lopende band productiefaciliteit en een omvangrijk onderdelenmagazijn. Daarnaast uiteraard een, met de nieuwste computertechnieken werkende onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling.

Volgens Mark Hyde, die bij Hanix verantwoordelijk is voor de marketing en verkoop, ligt het niet in de bedoeling om alle componenten zelf te vervaardigen. ” Hierbij bedienen wij ons van een keur aan toeleveranciers uit de regio, die elk op hun gebied specialist zijn en voor een groot deel hun produktie exclusief voor Hanix aanwenden.”

Het Hanix-leveringsprogramma omvat per heden een serie van zeven verschillende typen in de bedrijfsgewichtsklassen van 0,8 tot 4,5 ton, motorvermogens van 5,5 kW tot 31,3 kW en graafbakken met een inhoud van 0,02 tot 0,14 m3.

De belangrijkste afnemers in Europa van Hanix-machines zijn Duitsland, gevolg door Groot Brittanie en Scandinave. Frankrijk en Italie zijn goed voor een aandeel van 10% terwijl de Benelux en de Alpenlanden tesamen 4% van de produktie afnemen.

Het laatste model uit de serie is de geheel in Denton ontwikkelde H 24 A , die deze zomer op de markt geintroduceerd is.

Graafmachine H24A

Met een bedrijfsgewicht (op stalen rupsen) van 2,4 ton vervangt de nieuwe Hanix mini-graafmachine H 24 A het model H 22 A. Net als zijn voorganger neemt deze machine met een bakinhoud van 60 liter de middenpositie in in het leveringsprogramma..

Krachtbron in deze machine is een drie cilinder Mitsubishi dieselmotor die een vermogen levert van 16,9 kW bij 2.400 omw./min.

Het hydraulisch systeem werkt met variabele pompen met verhoogde opbrengsten en bestaat uit twee pompen met een opbrengst van 33 liter/minuut en een pomp met een opbrengst van 20,4 liter per minuut. De maximale werkdruk bedraagt 185 bar.

De giek heeft een uitslag naar rechts van 50 gr. en naar links van 80 gr. . Alle arbeidsfunkties worden aangestuurd via twee goed gepositioneerde joysticks. Het dozerblad wordt door een aparte hendel bediend en een voetpedaal wordt de ‘derde’ funktie aangestuurd.

Naar keuze kan de onderwagen uitgevoerd worden met een 300 mm brede rubber- of stalen rups waarbij het onderling uitwisselen van de rupsen slechts weinig tijd vraagt. De maximale rijsnelheid van de machine bedraagt 2,8 km/uur terwijl moeiteloos hellingen tot 30% genomen ke worden.

Prestaties

De maximale graafdiepte van de nieuwe Hanix mini-graafmachine bedraagt 2,40 meter, de graafhoogte 3,70 meter en de maximale reikwijdte op grondniveau is 4,06 meter. De laadhoogte is 2,46 meter. De opbreekkracht bedraagt kN 19,20.

De breedte van de machine bedraagt 1,38 meter, de hoogte 2,30 meter terwijl de lengte in transportstand 3,85 bedraagt. De machine heeft een bodemvrijheid van 0,29 meter.

De nieuwe Hanix H 24 A heeft een bedrijfsgewicht van 2,31 of 2,43 ton afhankelijk van het type rupsen dat wordt aangewend.

De nieuwe moderne produktieruimten in het Engelse Denton zullen in 1997 goed zijn voor een jaarproduktie van 2.400 Hanix mini-graafmachines.

Reageer op dit artikel