nieuws

Latijns-Amerika zet vaart achter gasnet

bouwbreed

In de komende twintig jaar moeten pijpleidingen de gasvelden van Peru, Bolivia en Argentinie verbinden met de belangrijkste industrie- en woongebieden in Brazilie, Argentinie, Uruguay en Paraguay. Een deel van dit leidingnet is reeds aanwezig. De werken moeten de Mercosur, de Latijns-Amerikaanse variant van de EU, verder vorm geven. Binnenkort treden ook Bolivia en Chili toe tot dit verband.

Het bestaande gasnet verbindt Buenos Aires met de Argentijnse gasvelden en met die van Santa Cruz in Bolivia. In voorbereiding zijn leidingen naar Rio de Janeiro, Sao Paulo en Porto Alegre in Brazilie, naar Montevideo in Uruguay en Asuncion in Paraguay. De vraag naar energie neemt snel toe in Latijns-Amerika. Na Azie is het de snelste economische groeiregio. Deze ontwikkeling veroorzaakt vooral in Brazilie een toenemende vraag naar energie. ’s Lands waterkrachtcentrales ke niet meer aan de behoefte voldoen. Gas is er echter nog volop en het verbruik ervan levert weinig milieubederf op. Argentinie privatiseerde inmiddels het energiebedrijf YPF, een maatregel die Bolivia nog dit jaar voor het energiebedrijf YPFB treft. Het Braziliaanse Petrobras komt binnen afzienbare tijd in particuliere handen.

Becijferingen

Een van de eerste leidingen komt tussen het Argentijnse gasveld Neuquen en Santiago de Chili. Eerdere becijferingen van het Canadese bedrijf Nova uit Calgary gaven aan dat deze verbinding in elk geval 470 kilometer beslaat en om en nabij f. 456 miljoen kost. Het Amerikaanse Tenneco uit Houston ontwierp voor dezelfde verbinding een leiding van 800 kilometer met een waarde van ruim f. 1,1 miljard. De Chileense elektriciteitsmaatschappij Endesa koos voor de eerste offerte. Tenneco wil desondanks de bouwplannen doorzetten.

Binnenkort volgt de aanleg van een 3200 kilometer lange leiding tussen het Boliviaanse Santa Cruz en het Braziliaanse Sao Paulo. De kosten belopen zo’n f. 3 miljard. Brazilie krijgt verder gas via een leiding tussen Argentinie en Porto Alegre, Sao Paulo en Rio de Janeiro. Hetzelfde gasveld levert ook aan Uruguay. Diens hoofdstad Montevideo kan via een aparte leiding gas betrekken uit Buenos Aires. De plannen voorzien verder in een pijpleiding tussen Antofagastas in het noorden van Chili en de eerder genoemde gasleiding naar Rio de Janeiro. Een aftakking bezorgt het Paraguayaanse Asuncion gas.

Oplossingen

De aanleg van de gasleidingen door het Andesgebergte levert enkele zwaarwegende problemen op. De leiding tussen Bolivia en Brazilie passeert de Pantanal, een moerasgebied met grote ecologische waarde. Ook hier moeten enkele technische oplossingen worden bedacht die de schade beperken. De uitkomst daarvan draagt in niet onaanzienlijke mate bij aan de uiteindelijke hoogte van de investering. De gegadigden voor de werken gaan er echter van uit dat de exploitatie van een gasleiding hen decennia achtereen een strategische positie bezorgt op een groeimarkt.

Reageer op dit artikel