nieuws

Keerwanden uitgevoerd met gewapende grond

bouwbreed

In de omgeving van het nieuwe stadion van Ajax is een aantal keerwanden uitgevoerd met gewapende grond. Ze hebben een praktische en esthetische functie en vormen een alternatief voor een talud.

De keerwanden zijn uitgevoerd met roosters en gebroken natuursteen. Het systeem wordt in deze vorm op de markt gebracht door Terre Armee BV te Tilburg onder de naam ‘Terratrel’. Het principe is hetzelfde als van de met beton beklede keerwanden van Terre Armee. Een Terratrel keerwand wordt echter niet met betonnen elementen bekleed, maar met stalen roosters uitgevoerd.

Bij de Terratrel wanden in Amsterdam is de ca. 50 cm ruimte achter de roosters opgevuld met gebroken Grauwacke natuursteen. Tussen deze blokken en het gewapende ophoogzand is een strook geotextiel aangebracht, om te voorkomen dat het zand weg zou ke lopen. De wapening bestaat uit verzinkt stalen strippen met een lengte van 3,5 m.

De hoogte van de keerwanden varieert van 3,40 tot 4,33 m. De grootste oppervlakte, 1920 m2, heeft de wand bij de parkeerplaats aan de Holterbergweg. De andere wanden zijn kleiner, namelijk 467 en 587 m2.

Keerwanden van Terratrel en Terre Armee (met betonnen elementen) zijn een oplossing als er onvoldoende ruimte is voor een talud. Ze ke zowel tijdelijk zijn als blijvend. In het laatste geval worden de roosters uitgevoerd in verzinkt staal. Als het om een tijdelijke wand gaat hoeft het staal niet behandeld te worden. Dat was het geval bij een po van de Nederlandse Spoorwegen tussen het Centraal Station en de Zaanstraat te Amsterdam.

De wanden in Amsterdam werden ontworpen door Ingenieursbureau Amsterdam en Stadsdeel Zuidoost in samenwerking met Ballast Nedam Grond en Wegen. Ze zijn uitgevoerd door KWS Duivendrecht, Ballast Grond en Wegen en een combinatie van KWS, Ballast Nedam en Koop. Bij de oefenvelden van Ajax werd een deel van de keerwand uitgevoerd met Teere Armee met betonnen panelen.

Reageer op dit artikel