nieuws

Kaart biedt nieuwe kijk op Randstad

bouwbreed

Italie is een laars, Indonesie een gordel van smaragd en de Randstad is een serie oude steden. Hoe een kaart is getekend, zo is ons idee van een land of plaats. Om er nu eindelijk eens aan te wennen dat de Randstad niet een serie oude steden is, maar een nieuwe stad, heeft Lucas Verweij de Randstad getekend als stadsplattegrond. Een stad met een ringweg, vliegveld, haven, Arena en hoge snelheidslijn. Alle bekende onderdelen zijn aanwezig op de kaart, maar anders getekend dan we gewend zijn.

Verweijs kaart legt minder nadruk op de historisch gegroeide geografie van oude stadscentra, polders en B-wegen, meer nadruk op het gebruik van alle voorzieningen. De Randstadbewoner gaat naar de opera in Amsterdam, golft in Noordwijk, woont in Waddinxveen en werkt in Rotterdam. De hele Randstad is zijn territorium, en niet alleen de oude kern waar hij in de buurt woont. Het beeld in zijn hoofd is echter nog dat van de oude kaart. Door het nieuwe gebruik te benadrukken hoopt de kaartenmaker de ‘mentale actieradius’ van de Randstedelingen te vergroten.

De kaart is uitgegeven door 010 (ISBN 90.6450.245.5), meet 60×84 cm en kost f. 14,50.

Reageer op dit artikel