nieuws

Justitie onderzoekt prijsafspraken wegenbouwers

bouwbreed Premium

Justitie in Maastricht zal volgens plaatsvervangend hoofdofficier mr. H. Vos een strafrechtelijk onderzoek instellen naar mogelijke misleiding van de gemeente Valkenburg door vijf wegenbouwers. De Economische Controle Dienst moet daartoe een onderzoek doen naar de aanbesteding van een wegenbouwopdracht in Valkenburg, zodra de schriftelijke aangifte van burgemeester C. Nuijtens van Valkenburg binnen is.

Vorige week besloten B en W van Valkenburg al tot een eigen onderzoek, nadat Nuijtens van De Limburger documenten ter inzage had gekregen die op een onderonsje van de wegenbouwers duiden. Volgens de krant zouden de vijf bedrijven – Baars uit Landgraaf, Vissers uit Maastricht, Versluys uit Roermond en Janssen en De Jong uit Horst en Rapid uit Nieuwegein – in het geheim bij elkaar zijn gekomen en samen de offertes hebben gemaakt. Daarbij zou zijn besloten dat wegenbouwer Baars met f. 130.000 als laagste zou inschrijven. B en W van Valkenburg hebben, in afwachting van hun eigen onderzoek, besloten de opdracht voorlopig niet te gunnen.

De afgelopen jaren is een aantal Zuid-Limburgse wegenbouwers, onder wie Baars, in opspraak gekomen wegens illegale prijs- en werkafspraken. Een aantal bedrijven betaalde daarvoor forse schikkingsbedragen aan justitie. In februari dit jaar achtte de rechtbank Baars wel schuldig aan kartelvorming, maar legde het bedrijf geen straf op, omdat de rechtbank vond dat de gemeente Maastricht in detail op de hoogte was geweest van de afspraken die aannemers over de verdeling van werken maakten.

Reageer op dit artikel