nieuws

Idee voor mega-transferium bij Utrechtse deel Leidsche Rijn

bouwbreed

Een mega-transferium waar alle vervoersoorten samenkomen, politie en brandweer hun uitvalsbasis hebben maar ook plaats is voor de roadshow van de Rolling Stones. Dat is een van de spectaculairste ideeen voor het Utrechtse deel van Leidsche Rijn die tijdens een schetsweek vorm hebben gekregen.

Wethouder Rijckenberg is van het idee gecharmeerd: “Met zo’n groot transferium ke we een stukje ondergrondse A2 erbij smokkelen”.

Een week lang hebben tientallen Utrechtse architecten, stedenbouwers, ambtenaren en zelfs een enkele politicus schetsen gemaakt van een mogelijke inrichting van het Utrechtse deel van de Vinex-uitbreiding Leidsche Rijn.

Op basis van de ‘ontwikkelingsvisie’ die de Utrechtse gemeenteraad in november moet bekrachtigen is een grote verscheidenheid aan plannen gemaakt. Dat is een positief antwoord op de tevoren gestelde vraag of de ontwikkelingsvisie voldoende ruimte laat voor verscheidenheid in architectuur en stedenbouw.

De schetsen ke tegelijk de abstracte ontwikkelingsvisie concreter maken voor de betrokken ambtenaren en politici. Een derde doel van de schetsweek was om het enthousiasme voor deze grote bouwopgaaf te versterken. Wethouder Rijckenberg van ruimtelijke ordening concludeerde dat ook dat doel was gehaald: “Het draagvlak voor de ontwikkelingsvisie is deze week vergroot.”

‘Ronde trommel’

Met name het idee om van het geplande transferium een mega-gebouw van driehonderd meter doorsnee te maken boven de rijksweg A2 charmeerde haar. Het zou moeten komen op het punt waar de rijksweg richting Amsterdam onder de grond verdwijnt.

“Daarmee is er weer een stukje A2-integratie bijgesmokkeld”, aldus een opgetogen Rijckenberg. In de ronde trommel komen alle vervoerstromen samen. Tal van diensten ke er worden ondergebracht. De bekroning kan bestaan uit torens met kantoren en woningen. De Groningse stedenbouwkundige Maarten Schmitt, onder wiens leiding het plan is ontwikkeld, prees het gebouw aan als “een teken dat staat voor de stad” en als een centrum voor allerhande activiteiten, tot en met een roadshow van de Rolling Stones.

Onder leiding van de Oostenrijkse stedenbouwkundige Rob Krier – bekend van het plan De Resident in Den Haag – was een pittoreske woonwijk uitgewerkt rond het toekomstige archeologiepark. Een derde groep, onder leiding van de Amsterdamse landschapsarchitect Edwin Santhagens, toonde weer een heel andersoortige uitwerking. In tal van varianten stond in deze schetsen het water centraal als structurerend element.

De schetsen vertonen volgens Rijckenberg zowel verbeelding als realiteitszin. Het Utrechtse pobureau Leidsche Rijn, dat de week organiseerde, bundelt de resultaten in een binnenkort te verschijnen boek.

Reageer op dit artikel