nieuws

Houten kasteel uit 11e eeuw gevonden

bouwbreed

De Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek heeft in het Brabantse Gemert een voor Nederland unieke archeologische vondst gedaan. Op het terrein van een voormalige textielfabriek zijn de resten gevonden van een houten kasteelcomplex uit de elfde of twaalfde eeuw. De bewoning daarvan eindigde vermoedelijk in de veertiende eeuw. Daarna is het gebouw ontmanteld en bedekt met een zandberg. De plattegrond is daardoor compleet teruggevonden. Dat is uniek, aldus E. Graafstal van de Rijksdienst.

Meestal verrijst op de resten van een oorspronkelijk houten kasteel een nieuw, stenen bolwerk. Daardoor gaat van het eerste gebouw veel verloren. Daarvan is hier geen sprake. “De plattegrond is in zijn geheel teruggevonden. Ook de sporen van de bewoning zijn goed bewaard gebleven. We zijn dan ook erg blij met deze vondst.”

Het feit dat tijdens de bewoning veel huisvuil en huisraad in de gracht is terecht gekomen, maakt de opgraving extra interessant, aldus de medewerker van de Rijksdienst. “In die grachten hebben we zowat een hele inventaris van het dagelijkse leven in die tijd aangetroffen. Mede daardoor is het onderzoek wetenschappelijk gezien van grote betekenis.” Ook van belang is dat de onderzoekers weten wie er in het complex hebben gewoond, namelijk de Heren van Gemert. Die hebben met hun landgoederen lange tijd geen deel uitgemaakt van de Nederlanden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels