nieuws

Gidsen over actuele Weense architectuur

bouwbreed Premium

Voor architectuurtoeristen in Oostenrijk is een aantrekkelijke serie gidsen beschikbaar. Alleen al aan Wenen zijn vier banden gewijd.

Het samenstellen van een architectuurgids van Oostenrijk blijkt een waar sisyphuswerk. Al jaren zijn de auteurs aan het werk, en al inventariserend blijkt het benodigde aantal delen steeds groter te worden. Zo werd Wenen eerst in twee, toen in drie en nu al in vier (geografische) delen gesplitst. Daarnaast zijn er drie delen voor de rest van Oostenrijk.

De gidsen zijn geografisch opgezet. Een register maakt de inhoud ook via namen van architecten, kunstenaars en constructeurs toegankelijk. De typologie van de gebouwen wordt bij de beschrijvingen zelf aangeduid met kleine iconen. De importantie van de gebouwen wordt niet met sterren of dergelijke aangegeven maar eenvoudigweg met de lengte van de beschrijving, de fotootjes of plattegrondjes.

De uitgave is zeer goed verzorgd en maakt een zeer volledige en actuele indruk. Het betreft gebouwen van de twintigste eeuw, niet alleen de beroemde moderne voorbeelden, maar ook naamlozere traditionele producten van bouwkunst. Het enige wat ontbreekt zijn overzichtskaartjes om in vogelvlucht te ke zien welke interessante gebouwen er in een bepaalde omgeving zijn.

(TM)

F. Achleitner: “Osterreichische Architektur im 20. Jahrhundert”. Uitg. Residenz Verlag, Salzburg; formaat 21×15 cm; diverse delen, ca. 250 blz, ca f. 80.

Reageer op dit artikel