nieuws

Euro Auktion start nieuwe veiling bouwmachines

bouwbreed Premium

Er komt een nieuwe veiling van bouwmachines. Op 25 en 26 september 1996 staat een internationale grondverzetmachineveiling gepland in het Duitse Eltmann-Lembach. Hiervoor zouden zich inmiddels 1000 bedrijven uit Europa en daarbuiten hebben aangediend.

De machineveiling is een initiatief van Euro Auktion een nieuwe veilingorganisatie die met ondersteuning van de grote Duitse verhuurorganisatie van bouwmachines, Klarmann GmbH uit Eltmann-Lembach gaat proberen koop- en verkoop van gebruikte bouwmachines beter op de bouwmarkt af te stemmen.

Euro Auktion denkt goede mogelijkheden te zien voor een internationale veiling van gebruikte bouwmachines. Volgens D. Wood, initiatiefnemer en oprichter van Euro Auktion, zou als gevolg van de sterk wisselende activiteiten binnen de bouw bij machinegebruikers de behoefte bestaan snel over materieel te ke beschikken of overbodige machines te verkopen. Met name het belangrijke aanbod van gebruikte machines door grote verhuurbedrijven alsmede het inruilmaterieel van machine-importorganisaties in de verschillende West-Europese landen zouden volgens de veilingorganisatie een voldoende potentieel bieden voor het periodiek houden van bouwmachineveilingen.

Wood ontkent niet dat de veilingen van de Canadese organisatie Ritchie Bros model hebben gestaan voor de opzet van deze nieuwe veiling: “Het gesleep met het zware materieel van het ene land naar het andere is echter een kostbare zaak. Door in verschillende Europese landen een dergelijke machineveiling te organiseren kan op transportkosten belangrijk worden bespaard. Bovendien wordt op deze veiling het materieel niet verkocht beneden de gevraagde minimumprijs van de aanbieder”, aldus Wood. “Om de koper optimale zekerheid te bieden omtrent het door hem gekochte materieel wordt aan aanbieders van machines een eigendomsgarantie gevraagd.”

Mislukte pogingen

Mocht de veiling in Eltmann-Lembach een succes worden dan zal begin volgend jaar ook in Nederland een veiling worden georganiseerd waarvoor nu reeds de Engelse aanbieders belangstelling tonen. Volgens Wood wordt nu reeds met de gedachte gespeeld om in de toekomst ook in Belgie, Frankrijk, Spanje en Groot Brittannie dit soort veilingen te houden. Met dit concept worden aannemingsbedrijven en andere gebruikers van machines de mogelijkheden aangereikt door aan- en verkoop van gebruikte machines zich snel aan veranderende marktsituaties aan te passen.

Euro-Auktion spreekt van een internationale veiling van grondverzetmachines, maar het aanbod van machines dat op 25 en 26 september op de 50.000 m2 van het bedrijfsterrein van Klarmann staat uitgestald, biedt een bredere keuze en omvat ook machines voor de wegenbouw waaronder grondboorapparatuur en verdichtingsmachines. In principe is het mogelijk bouwmaterieel van elke aard in te brengen.

In de achterliggende jaren zijn ook in ons land meerdere malen pogingen ondernomen om door middel van bouwmachineveilingen de beschikbaarheid van het gewenste materieel en verkoopmogelijkheden van overtollige machines beter aan de markt aan te passen. Van een groot succes was evenwel nooit sprake.

De nieuwe activiteiten van Euro Auktion zullen daarom door de Nederlandse bouwmachinemarkt met belangstelling worden gevolgd.

Reageer op dit artikel