nieuws

Buitendeur met pu-vulling ongevoelig voor vocht

bouwbreed

Kegro Deuren BV heeft een vlakke buitendeur ontwikkeld die veel minder gevoelig is voor vochtopname, beschadigingen en vervormingen tijdens de bouw dan de traditionele vlakke buitendeuren. In een frame van randhout en hdf-platen wordt polyurethaanschuim geinjecteerd met een gesloten celstructuur waardoor vocht geen kans meer heeft.

Vlakke buitendeuren bestaan in de regel uit een raamwerk met triplexbeplating dat is gevuld met massief vurenhouten latten. Omdat de buitendeur in een vroeg stadium in de woning wordt gemonteerd, hebben weer en wind gedurende lange tijd vrij spel op de nog ongeschilderde deur. Daardoor ke allerlei beschadigingen en vervormingen ontstaan, die weer tot klachten leiden van opdrachtgevers en bewoners.

Kegro Deuren begon daarom vijf jaar geleden een zoektocht naar een nieuw principe, dat afrekent met ongewenste vochtopname, beschadigingen en vervormingen. De uiteindelijke productiewijze vindt zijn basis in Finland en is door de Groesbeekse deurenfabrikant verder ontwikkeld tot het procede waarmee nu de ‘Kegatherm’ wordt gemaakt.

Centraal in het proces staat de injectie van polyurethaan in een frame van randhout, een stabilisatiekoker en twee 5,5 mm dikke platen van hdf (high density fiberboard). Dat gebeurt in een pneumatische pers. In de onderzijde van de deur zit een injecteergat, waardoor in drie seconden een mengsel van polyol en di-isocyanaat wordt geinjecteerd, waarna het wordt afgedicht met een eiken deuvel. De bestanddelen van het pu-schuim verdelen zich over de hele deur en vormen na honderd seconden een vaste massa. Na vijftien minuten is het uithardingsproces voltooid.

Met de installatie, die een investering van circa f. 1 miljoen vergde kan zo iedere drie minuten een deur worden gemaakt.

Kritische plaatsen

Zijn goede eigenschappen dankt de nieuwe deur zowel aan de vulling van polyurethaan als aan de hdf-beplating.

Doordat polyurethaan en gesloten celstructuur heeft, is de deur ongevoelig voor vocht, ook op kritische plaatsen als de brievensleuf en glasopeningen. Daar zijn dan ook geen extra voorzieningen nodig om het vocht te weren.

De hdf-platen maken bovendien de mogelijkheden voor het maken van infrezingen voor bijvoorbeeld afwijkende glasopeningen vrijwel onbeperkt. Kegro kan daardoor aan vrijwel alle vormgevingswensen voldoen.

De Kegatherm-deur is door twee onafhankelijke ingenieursbureaus getest. Daaruit blijkt onder andere dat de thermische isolatie 30 procent hoger is dan van een triplex-vurenhoutendeur. Geluid wordt tweemaal zo goed geisoleerd. Ook de milieubelasting blijkt gunstiger uit te vallen dan bij de traditionele buitendeur.

De nieuwe deur, die evenals de andere producten van het bedrijf het vacuum-flowcoatprocede ondergaat voordat hij de fabriek verlaat, is volgens commercieel directeur Rob van Asperen waarschijnlijk goedkoper dan de traditionele vlakke buitendeur.

Kegro Deuren heeft een jaarproductie van 138.000 buitendeuren, waarvan 35.000 vlakke buitendeuren. Het bedrijf verwacht door de nieuwe Kegatherm-deur zijn marktaandeel in de vlakke buitendeuren op te ke schroeven van 35 naar 55 procent.

Het deurframe wordt in een van de vijf laden van de pneumatische pers geschoven.

In het frame wordt polyurethaan geinjecteerd.

Reageer op dit artikel