nieuws

Asbest veilig te verwerken met ‘natte’ asbestkraker

bouwbreed Premium

Rijnmond Recycling heeft gisteren de eerste mobiele asbestkraker in Nederland in gebruik genomen. Met deze kraker is het mogelijk asbesthoudende golfplaten en andere asbesthoudende producten op een verantwoorde wijze te neutraliseren.

De ingebruikname vond plaats voor het schoolcomplex aan de Drievriendenstraat te Rotterdam. Het is een initiatief van Rijnmond Recycling, die deel uitmaakt van Van der Kooij Transport NV te Schiedam.

Met de mobiele asbestkraker is het mogelijk asbest onder water af te breken en vervolgens in te kapselen in cement. Dat kan direct bij het te behandelen gebouw plaatsvinden.

Het materiaal wordt door mensen in beschermende kleding in de kraker gedaan en bij een bepaalde onderdruk onder water vermalen. Dan worden de gekraakte asbesthoudende producten via een buis met een wormwiel naar boven gedreven en intensief vermengd met cement, opgevangen in een big bag en in containers ter uitharding opgeslagen.

De containers worden vervolgens afgevoerd naar de stortplaats.

In de mobiele asbestkraker is behalve de vereiste douche en kleedruimte voor de asbestverwerkers ook een computerruimte opgenomen, waarin ter plaatse alle relevante gegevens over het type asbesthoudende product, de verwerkte hoeveelheid en de verdere administratie, alsmede kostenberekening worden afgehandeld.

“Tot op heden zijn de gebruikelijke verwijderingsmethoden veelal omslachtig en vereisen zeer veel handelingen”, aldus directeur P. van der Kooij van het bedrijf. “Met deze computerverwerking wordt veel administratieve rompslomp aanzienlijk verminderd en vereenvoudigd. Deze nieuwe asbestverwerking levert kostenbesparingen van 20 tot 50% op.”

Reageer op dit artikel