nieuws

VROM geeft groenverklaring voor 62 woningen in Helmond

bouwbreed Premium

De nieuwe Helmondse wijk De Akkers heeft van het ministerie van VROM een groenverklaring gekregen voor de eerste 62 woningen. Eigenaren ke hierdoor korting krijgen op hun hypotheekrente.

De Akkers is hiermee een van de eerste poen van deze omvang in Nederland die dit certificaat krijgt. NOVEM heeft het po getoetst.

Om voor een groenverklaring in aanmerking te komen, moet een po aan strenge eisen voldoen die aanmerkelijk verder gaan dan het Nationaal Pakket Woningbouw Duurzaam Bouwen. Er wordt bijvoorbeeld een energieprestatie (EP) geeist van 1,2. In het Bouwbesluit wordt 1,4 gevraagd. De woningen in De Akkers halen 1,1.

Voor eigenaren van woningen in De Akkers betekent de groenverklaring dat zij in aanmerking komen voor een groenfinanciering. De overheid heeft indertijd afspraken gemaakt met enkele hypotheekverstrekkers om hypotheken met een aantrekkelijke korting te geven voor dit soort woningen. Over een bedrag van f. 75.000 wordt een korting gegeven van 1% gedurende 10 jaar.

Duurzaam

Het po De Akkers staat geheel in het teken van duurzaam bouwen. De gemeente Helmond heeft een competitie uitgeschreven onder aannemers en architecten om de wijk te ontwikkelen. Winnaar daarvan is Coopmans Bouw uit Deurne, die met een aantal architecten en adviseurs en wegenbouwer Heijmans de planvorming voor zijn rekening heeft genomen. Als beloning mag hij nu het merendeel van de 340 woningen bouwen.

De duurzaamheid komt al naar voren in het stedenbouwkundig ontwerp, waarin de woningen grotendeels een zuid-orientatie hebben gekregen. Ook in het ontwerp is rekening gehouden met gebruik van passieve en actieve zonne-energie. Zo zijn de flauw hellende daken aan de noordzijde zodanig ontworpen dat aan de zuidkant optimaal zoninval gerealiseerd wordt. De hellingshoek van het dak is zodanig dat ook zonnecollectoren en zonneboilers toegepast konden worden.

Het materiaalgebruik is onder meer getoetst aan de SEV-classificatie. Zo wordt voor het buitentimmerwerk gebruik gemaakt van vergrijzend Red Cedar of Larix, dat duurzaam is en geen onderhoud vergt. Het gebruik van hardhout is vermeden.

Energie

Veel aandacht is besteed aan energie- en waterbesparing. Behalve de zonneboilers zijn er onder meer ook aparte leidinggroepen, waterbesparende kranen en modulerende cv-systemen die voor een lager waterverbruik zorgt.

Ook worden de woningen voorzien van een zogenoemd gasstopcontact om het gebruik van gas als alternatieve energiebron voor huishoudelijke apparaten als wasdrogers en koelkasten te stimuleren. Dit kan 40% energie besparen.

Een bijzondere noviteit is telemeting, een systeem waarmee energie- en waterbedrijven op afstand het verbruik van water, gas en elektriciteit ke uitlezen. Bewoners ke daardoor via een wekelijks bijgewerkte speciale teletekstpagina continu op de hoogte blijven van hun verbruik.

Ook de waterhuishouding in de wijk is milieuvriendelijk. Alle huizen krijgen een regenton. Daarnaast is er een gescheiden rioolstelsel waarmee het meest vervuilde regenwater wordt afgevoerd voor zuivering. Het schone deel blijft gewoon in de wijk.

Hoeveel de meerkosten van alle milieumaatregelen zijn, is niet exact aan te geven, maar zullen rond de f. 20.000 liggen.

Reageer op dit artikel