nieuws

VBIJ wil referendum over wijk IJburg

bouwbreed

De Vereniging tot Behoud van het IJsselmeer (VBIJ) is een actie begonnen voor een referendum over de plannen voor de Amsterdamse stadswijk IJburg. Deze wijk moet op een eiland gebouwd worden.

Op 4 en 9 september zullen respectievelijk de Amsterdamse gemeenteraad en de provincie Noord-Holland zich voor of tegen de aanleg van IJburg uitspreken. Voor die tijd hoopt de VBIJ in Amsterdam de 242 handtekeningen te hebben verzameld die nodig zijn voor de eerste ronde voor de aanvraag van een referendum.

“De actie is tweezijdig”, aldus VBIJ-voorzitter J. Verkade. “In de eerste plaats is het een aanvraag voor een referendum. Daarnaast is het een actie om de argumenten tegen IJburg te benadrukken.”

De gemeente Amsterdam wil op een aan te leggen eiland in het IJmeer, het zuidelijkste deel van het IJsselmeer, 18.000 woningen, een aantal kantoortorens en een winkelcentrum bouwen. Een tramlijn moet IJburg verbinden met de stad. De mogelijkheid om IJburg te laten doorgroeien naar Almere wordt nadrukkelijk opengehouden.

Reageer op dit artikel