nieuws

Troje nu door grondspeculatie verwoest

bouwbreed

Het mythologische Troje dreigt opnieuw verwoest te worden, dit keer eens niet door de Grieken, maar door grondspeculaties. Deze door Homerus beschreven stad loopt volgens de Archeologische Vereniging in Turkije “ernstig gevaar” en moet daarom beschermd worden.

De archeologen hebben een handtekeningenactie lopen. Met die handtekeningen wil de vereniging dan een petitie aanbieden aan de Turkse president Demirel, waarin wordt gevraagd van Troje een Nationaal Park te maken. Plannen daarvoor bestaan al sinds 1971, maar zijn nooit uitgevoerd.

Het verzet tegen de grondspeculanten neemt overigens toe. Steeds meer bewoners rond het beroemde opgravingsveld op de heuvel Hisarlik tekenen de petitie. Alleen al in Troje zelf, dat door talloze toeristen wordt bezocht, zijn 7000 handtekeningen binnen.

Reageer op dit artikel