nieuws

Stuwdampo in Maleisie botst met wet

bouwbreed

Het hooggerechtshof in Maleisie heeft bepaald dat de omstreden plannen voor een enorm stuwdampo in de provincie Sarawak op Borneo in strijd zijn met de milieuwetgeving. Bovendien zou de plaatselijke bevolking onvoldoende zijn geraadpleegd. Annulering van het po lijkt evenwel onwaarschijnlijk.

De bouw van de stuwdam en een waterkrachtcentrale van 2400 megawatt vergt meer dan f. 8,5 miljard. De opdracht voor uitvoering van het po werd onlangs verstrekt aan een consortium onder leiding van het Zweeds-Zwitserse concern ABB. De werkzaamheden zouden eind dit jaar moeten beginnen en in 2002 worden opgeleverd. De plaatselijke bevolking protesteert al jaren met milieugroepen tegen de plannen. Het werk schrijft onder meer de kaalslag van 69.000 hectare bos voor. Ruim 9000 bewoners dienen te verhuizen. Een ander omstreden aspect van het po is de aanleg van kabels over de bodem van de Zuid-Chinese Zee.

Bewoners van het gebied brachten de zaak was voor het hooggerechtshof. Volgens hun advocaat betekent het oordeel van de rechter dat alle activiteiten ten behoeve van het po onmiddellijk moeten worden stopgezet. Maar de Maleisische vice-premier en minister van financien A. Ibrahim zei dat het po op interim-basis kan voortgaan omdat de uitspraak van de rechter technische punten betreft die zijn te corrigeren. ABB reageerde in dezelfde zin en liet weten dat de bouw geen vertraging zal ondervinden.

De regering gaat in beroep tegen het oordeel van het hof. De oppositie in Maleisie was steeds tegen het po, maar betwijfelt of het nu kan worden stopgezet. “Het is al in een te ver stadium”, aldus een woordvoerster van de Democratic Action Party.

Reageer op dit artikel