nieuws

Stijging hypotheekrente consequenties huizenbouw

bouwbreed

De hypotheekrente lijkt sinds lange tijd weer te gaan stijgen. Dit is een gevolg van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Volgens deskundigen is die stijging structureel, waardoor hypotheekverstrekkers de stijging vrijwel zeker zullen volgen.

De Generali Verzekeringsgroep verhoogt vandaag al de rente met 0,3% voor een vijfjarige traditionele levenhypotheek. Het percentage komt daarmee op 6,4. De Generali is een van de kleinere aanbieders op de Nederlandse markt met een jaarlijkse hypotheekomzet van f. 200 miljoen.

De afgelopen maanden werd er nauwelijks beweging waargenomen aan het hypothekenfront, ondanks een sinds februari gestaag stijgende kapitaalmarktrente. De laatste wijziging van de rente was een kleine verlaging door de kleine verzekeraar Zurich Leven. Die werd toen door de grote banken en verzekeraars niet gevolgd.

In het jongste rapport van de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers, ‘Thermometer Koopwoningenmarkt’ wordt stilgestaan bij de gevaren van de lage hyporente. “Een hypotheekrente van even boven de 6 procent lijkt prachtig zolang het duurt en hetzelfde geldt voor die enorme leencapaciteit. Maar het maakt de toekomstige markt wel kwetsbaar mocht de rente omslaan en ook de banken ‘onverwacht’ de geldkraan dichtdraaien zoals zij dat 18 jaar geleden deden. Mocht de rente stijgen dan is een prijsdaling reeel.”

Bron: Onderzoeksinstituut OTB TU-Delft

Reageer op dit artikel