nieuws

Rotterdam is klaar voor renovatie van Ahoy’

bouwbreed

Het sport- en evenementencomplex Ahoy’ in Rotterdam krijgt een opknapbeurt van f. 110 miljoen. De renovatie voorziet onder meer in de uitbreiding van het vloeroppervlak van 20.000 naar 30.0000 m2 en een tweede ontsluitingsweg. De Rotterdamse gemeenteraad heeft met de plannen ingestemd. In 1998 moet de renovatie zijn voltooid.

Behalve de bedrijfsruimte wordt ook de parkeergelegenheid uitgebreid van 850 tot bijna 1500 plaatsen. De meest opvallende wijziging vormt echter de entreehal, die verhoogd, vergroot en geheel van glas wordt uitgevoerd. De zogenaamde passarel, een betonnen promenade die de ingang van Ahoy’ verbindt met winkelcentrum Zuidplein, wordt gesloopt. Ook komt er een aparte kantoortoren. De bereikbaarheid van het complex wordt eveneens verbeterd door het aanleggen van een nieuwe infrastructuur op het Ahoy’ terrein en door het aanpassen van de toegangswegen.

“Als gevolg van de uitbreiding en renovatie krijgt het complex enerzijds een veel grotere capaciteit. Aan de andere kant ontstaat de mogelijkheid bezoekersstromen van verschillenden evenementen beter te scheiden”, aldus een toelichting op de plannen.

De investering moet Ahoy’ de basis verschaffen voor een gezonde bedrijfsvoering tot in de volgende eeuw. De klus kan in september beginnen en zal vermoedelijk over twee jaar zijn voltooid.

De gemeente Rotterdam draagt f. 35 miljoen bij in de kosten. Via een banklening zal f. 50 miljoen worden verkregen, terwijl strategische en zakenpartners samen f. 20 miljoen bijdragen. De resterende f. 5 miljoen komt uit het eigen vermogen van Ahoy’.

Gewijzigde organisatie

Om de uitbreiding mogelijk te maken verkoopt de gemeente Rotterdam een stuk grond aan Ahoy’, waarvoor zij f. 23 miljoen aan aandelen terugkrijgt. Rotterdam behoudt verder een zetel in de raad van commissarissen. “Verder krijgt de gemeente een ‘prioriteitsaandeel’. Dit aandeel maakt het mogelijk dat de bestemming van het complex niet kan worden gewijzigd zonder de medewerking van de gemeente”, aldus een toelichting van de gemeente.

In verband met de uitgebreide bedrijfsvoering ondergaat de organisatiestructuur een wijziging. Onder de huidige NV Ahoy’ Rotterdam komen drie dochtermaatschappijen: Ahoy’ Horeca, Ahoy’ Beurzen en Ahoy’ Poen. Tenslotte wordt ook het management versterkt. Aan het roer blijft staan algemeen directeur W. Schipper. Hij krijgt in september versterking van J. van der Vegt, de huidige directeur van Stadion Feyenoord BV. Verder is de financieel-administrateur P. van Rheenen met ingang van juli benoemd tot adjunct-directeur financiele administratie. Ahoy’ bestaat dit jaar 25 jaar.

In de periode 1995-1999 investeert de gemeente Rotterdam f. 437 miljoen in een aantal voorzieningen en gebouwen. Zo worden onder meer de musea Boijmans van Beuningen en Volkenkunde uitgebreid en wordt een nieuw Luxor Theater gebouwd.

Reageer op dit artikel