nieuws

Reddingsoperatie Britse Costain op losse schroeven

bouwbreed

De reddingsoperatie voor de noodlijdende Britse bouwer Costain staat op losse schroeven. Bouwbedrijf Kharafi uit Koeweit, met 19% een van de grootaandeelhouders van Costain, wijst de voorwaarden van de kapitaaluitbreiding van f. 190 miljoen van de hand.

Ahmed Samy, beleggingsmanager van Kharafi, meldde in de Britse pers dat de financieringsplannen van de directie van Costain de bestaande aandeelhouders geen recht doen. Alan Lovell, algemeen directeur van de Britse aannemer, waarschuwde dat het enige alternatief voor zijn plannen een surseance van betaling is. Maandag 22 juli moeten de aandeelhouders op een buitengewone algemene vergadering over de voorstellen beslissen.

Costain stelt een drie-voor-een aandelenemissie voor, waarbij de nieuwe aandelen weg gaan voor een prijs van 50 pence. De emissie wordt gegarandeerd door de banken van Costain, die schuld omzetten in aandelen, en door de Maleisische groep Intria Berhad. Als de bestaande aandeelhouders niet inschrijven op de emissie, krijgen de banken ongeveer 35% van het kapitaal in handen, Intria Berhad ongeveer 40%.

De koers van Costain werd enkele weken geleden opgeschort op een koers van 39 pence, nadat ze in een dag tijd bijna de helft van hun waarde hadden verloren. Kharafi betaalde gemiddeld een pond per aandeel voor zijn belang van 19%; twee maal zoveel als de emissieprijs.

Te goedkoop

Volgens Ahmed Samy komt Intria Berhad met de emissie te goedkoop aan een controlerend belang in Costain. Hij vraagt zich ook af of Intria Berhad werkelijk nieuwe opdrachten voor Costain in het Verre Oosten kan binnenhalen.

Samy stelt voor om Costain een uitstel van betaling van twee tot drie maanden te geven, zodat alternatieve voorstellen ke worden uitgewerkt. Kharafi sluit niet uit zelf nieuw geld in Costain te investeren.

Bij Costain is men ook bevreesd voor de positie van een andere grootaandeelhouder, bouwer Raymond International uit Saudi-Arabie, eveneens eigenaar van 19% het kapitaal. M en G Group en zakenbank Robert Flemings, samen goed voor 10% van het kapitaal, hebben al ingestemd met de kapitaaluitbreiding.

Reageer op dit artikel