nieuws

Rechter veroordeelt Electrorail tot boete van f. 30.000

bouwbreed

De rechtbank in Amsterdam heeft het NS-dochterbedrijf Electrorail gisteren veroordeeld tot f. 30.000 boete, omdat het ondeskundig personeel op onverantwoorde wijze liet werken met hoogspanningsleidingen. Er was een boete van f. 75.000 geeist.

De rechtbank achtte in drie gevallen bewezen dat onvoldoende opgeleide mensen werkzaam zijn geweest aan kabels waarop meer dan 1200 volt spanning stond. Dit gebeurde om de dienstregeling van de treinen niet in het honderd te laten lopen. Volgens de rechter is echter niet gebleken dat werken onder hoogspanning noodzakelijk was.

De laatste jaren deden zich geregeld ongelukken voor omdat technici onderhouds- of herstelwerkzaamheden verrichtten, terwijl er stroom op de kabels stond. Tot voor kort kon het NS-dochterbedrijf het met justitie via schikkingen van rond de f. 20.000 per ongeval op een akkoordje gooien. Justitie vond het echter tijd dat er een eind komt aan deze gevaarlijke praktijken en bracht de zaak voor de rechter.

Directe aanleiding tot de strafzaak was een ongeluk eind 1994. Een man raakte toen bij werk aan een hoogspanningskabel bij een Amsterdams station ernstig gewond toen hij onder stroom kwam te staan. Hij was, volgens eigen zeggen, totaal ondeskundig voor dit werk, had geen ervaring en evenmin had zijn baas hem gewezen op de gevaren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels