nieuws

Plaats en diameter van wapening tegelijk gemeten

bouwbreed Premium

De Protovale CM9 Microprocessor CoverMaster is de eerste meter die tegelijkertijd de plaats, richting en diameter van wapening in beton detecteert. Hij werkt niet met magnetische weerstand, maar met elektrische geleidbaarheid.

Het instrument werd door Protovale Oxford Ltd. gepresenteerd tijdens het congres ‘Concrete in the service of mankind’ te Dundee in Schotland. Protovale kondigde meteen aan, dat er reeds een prototype bestaat van de volgende generatie meters. Die ke niet alleen de plaats, richting en diameter van stalen wapening ontdekken, maar ook van wapening van non-ferro metalen. Ook is het met de CM9 CoverMaster mogelijk na te gaan of er staalvezels in het beton aanwezig zijn. Wat nog niet kan, is het bepalen van de dichtheid van de staalvezels.

De CM9 CoverMaster is een afstammeling van een instrument, dat aan de Universiteit van Oxford in Engeland is ontwikkeld voor gebruik door archeologen. Later is er een versie ontwikkeld voor de houtverwerkende industrie. De meest recente uitvoering daarvan is de TS6, bedoeld voor het detecteren van verloren nagels en andere metaalresten in hout.

Wervelstromen

Vergeleken met andere instrumenten, die gebruik maken van magnetische weerstand, is de CM9 CoverMaster minder gevoelig voor storingen. Het apparaat wekt wervelstromen op, die op hun beurt voor een signaal zorgen, dat via de spoelen in de detector wordt doorgegeven aan de computer. Dat gebeurt uitsluitend als er metaal in de buurt is. Het opgevangen signaal wordt door de microprocessor verwerkt. De resultaten worden weergegeven op een display en bovendien vertaald in een geluidssignaal.

De Protovale CM9 CoverMaster heeft een verlicht, duidelijk leesbaar LCD-scherm. Er worden twee talen naar keuze in de computer ingebouwd, bijvoorbeeld Nederlands en Frans voor de Belgische markt. Het is niet nodig de handleiding mee te nemen, want er worden aanwijzingen gegeven op het scherm. In Nederland wordt Protovale vertegenwoordigd door Velatech Instruments BV te Vaassen.

Reageer op dit artikel