nieuws

Oud-burgemeester Riem krijgt in hoger beroep geldboete

bouwbreed Premium

Het gerechtshof in Den Bosch heeft oud-burgemeester H. Riem (55) van Brunssum dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot een geldboete van f. 2500 wegens valsheid in geschrifte. Het hof achtte bewezen dat Riem in maart 1992 een te hoge factuur bij de gemeente Brunssum indiende voor een gemaakte reis naar Israel. De burgemeester ging met zijn vrouw naar Israel en declareerde een deel van haar kosten ten onrechte bij de gemeente onder zijn naam.

Riem werd vrijgesproken van het aannemen van steekpenningen van baggergrindbedrijven en het schenden van ambtsgeheimen. Volgens justitie heeft Riem in ruil voor geldbeloften grindbaggeraars en aannemers begunstigd door hen inzage te geven in vertrouwelijke provinciestukken. Dat zou hij hebben gedaan als burgemeester en als lid voor Gedeputeerde Staten in Limburg voor de PvdA.

Procureur-generaal A. Franken had twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk, en een geldboete van dertigduizend gulden tegen Riem geeist. De officier van justitie bij de rechtbank in Maastricht had in april vorig jaar beroep aangetekend, nadat Riem vrijspraak kreeg voor vrijwel alle ten laste gelegde feiten. De eis in Maastricht was 2,5 jaar cel en f. 100.000 boete.

Reageer op dit artikel