nieuws

Ontwikkeling Ypenburg verloopt voorspoedig

bouwbreed Premium

De voorbereiding voor de ontwikkeling van de Vinex-locatie Ypenburg in het stadsgewest Haaglanden gaat meer dan voorspoedig. Het pobureau verwacht dat met de bouw van fase 0, veertien peperdure vrijstaande villa’s, met een week of twee kan worden begonnen. Met fase 1, die ruim 1000 woningen telt, wordt zeker in het najaar een begin gemaakt.

Het Samenwerkingsverband Ypenburg bestaande uit de gemeenten Nootdorp, Pijnacker, Rijswijk en Den Haag en de marktpartijen Rabo Vastgoed BV en Aegon-Nederland NV, ontvouwde gisteren op de voormalige vliegbasis de twee deelplannen. De twee fases 0 en 1 die de naam Singels dragen, zijn afkomstig van de tekentafels van het atelier Quadrat. De basis voor dit stedenbouwkundige plan vormt echter het, onder supervisie van Frits Palmboom, door stedenbouwkundig atelier Ypenburg opgestelde plan ‘Buitenplaats Ypenburg’.

In het deelplan speelt de voormalige start- en landingsbaan van de militaire vliegbasis een belangrijke rol. Hoewel de baan nu stukje bij beetje wordt weggehakt blijft contour als laan gehandhaafd. Langs de landingslaan komt een drietal wooncomplexen die bestaan uit een aangesloten combinatie van een woongebouw van zes lagen, herenhuizen van vier lagen en stadswoningen van drie lagen. Deze huizen omsluiten op hun beurt weer een binnengebied waar patiowoningen moeten verrijzen.

Het hele plan wordt als een soort vierkant ontwikkeld. De hoofdontsluiting voor de nieuwe wijk, die uiteindelijk uit ruim 11.300 woningen zal bestaan, vindt plaats via de A4, A12 en de A13. In de wijk zelf wordt een ringweg gerealiseerd. Langs de spoorlijn Den Haag-Utrecht komt een nieuw NS-station. Dit station is tevens ook voor de Vinex-locatie Leidschenveen bedoeld die aan de andere zijde van de A12 wordt gerealiseerd. Verder zal de de nieuwe woonwijk met twee tramlijnen worden ontsloten.

Verkoop

De verkoop van fase 0 is inmiddels in volle gang. Deze fase behelst de bouw van veertien peperdure vrijstaande villa’s. De woningen varieren in prijs vanaf f. 600.000. De helft van de villa’s zal worden verhuurd. Een deel van de zeven woningen is al verkocht. Met de verkoop van Fase 1 zal naar verwachting na de zomer worden begonnen. Daarna volgt een wedren met de Vinex-locatie Wateringse Veld op een steenworp afstand van Ypenburg. Ook op Wateringse Veld, goed voor ruim 8000 woningen, zal in het najaar de eerste paal worden geslagen. “Het maakt natuurlijk niets uit, maar net als een wielrenner wil je toch altijd de eerste zijn”, aldus een woordvoerder van het projectbureau Ypenburg over de haast om zo snel mogelijk met de bouw te beginnen.

De peperdure villa’s die als eerste woningen op Ypenburg moeten verrijzen.

Het stedenbouwkundig plan voor het deelplan Singels van Quadrat, atelier voor stedenbouw, landschap en architectuur.

Reageer op dit artikel